Šest razloga zašto bi susam trebalo da uvrstimo u svoju ishranu
Semenke s prošlošću: Susam je jedna od prvih usmereno uzgajenih uljarica. Semenke susama otkrivene su čak tokom arheoloških iskopavanja u Pompeji. Ovo ne treba da čudi, s obzirom na to da su semenke susama odličnog ukusa, ali su i izuzetno zdrave. Naša stručnjakinja u razgovoru nam otkriva zašto bi susam trebalo da uvrstimo u svoju ishranu.
Naša stručnjakinja mr Barbara Holstein, nutricionistkinja na Institutu za preventivnu medicinu SIPCAN (sipcan.at), otkriva zašto je susam toliko zdrav:
Moćne žitarice: Šest razloga zašto je susam toliko zdrav
1. Jača kosti
Uz enormno visok nivo kalcijuma (100 g sadrži 600–700 mg), susam jača čvrstinu naših kostiju. Osim toga, on sadrži mnogo belančevina i sve esencijalne aminokolseline (hrana bogata proteinima) koje telo samo ne može da proizvede.
Savet redakcije: Ovde otkrijte kako da prevenirate osteoporozu.
2. Štiti srce
Budući da susam nije samo antioksidans nego i, zahvaljujući linolnoj kiselini, snižava holesterol i reguliše masnoće u krvi, ima pozitivan efekat na sistem krvnih sudova i može da snizi krvni pritisak.
3. Njeguje kožu
Susamovo ulje odlično je kao ulje za masažu zato što lako prodire u kožu. Zahvaljujući nivou fitosterola i linolne kiseline, preporučuje se u nezi blede i suve kože.
4. Ima snažan i sladak ukus
Tahini, pasta od mlevenih susamovih semenki, omiljena je u veganskoj ishrani. U kombinaciji s limunom, vodom i solju dopunjuje jela kao ukusan sos, na primer, uz povrće iz rerne. Susamovo ulje aromatizuje azijska i orijentalna jela. Grilijaš od susama prikladan je za pripremu poslastica, poput keksa, energetskih loptica ili alve. Po mogućnosti, treba kupovati proizvode iz organske proizvodnje.
5. Podstiče varenje
Neoljušten susam obiluje balastnim materijama koje podstiču zdravo varenje. Preporučena dnevna doza iznosi dve kašike ili 30 grama.
6. Višestruko je raznolik
Uz poznatu zlatno-žutu boju, susam je dostupan i u svetlo-bež i crnoj boji. Crni susam je praoblik pa je ukusniji, aromatičniji i obiluje višim nivoom prehrambenih materija. Ako se susam, bez obzira na boju, oljušti, uvek je bele boje i ima slađu aromu.