Naša stručnjakinja mr Barbara Holstein, nutricionistkinja na Institutu za preventivnu medicinu SIPCAN (sipcan.at), otkriva zašto je susam toliko zdrav:

Moćne žitarice: Šest razloga zašto je susam toliko zdrav

1. Jača kosti

Uz enormno visok nivo kalcijuma (100 g sadrži 600–700 mg), susam jača čvrstinu naših kostiju. Osim toga, on sadrži mnogo belančevina i sve esencijalne aminokolseline (hrana bogata proteinima) koje telo samo ne može da proizvede.

Savet redakcije: Ovde otkrijte kako da prevenirate osteoporozu.

2. Štiti srce

Budući da susam nije samo antioksidans nego i, zahvaljujući linolnoj kiselini, snižava holesterol i reguliše masnoće u krvi, ima pozitivan efekat na sistem krvnih sudova i može da snizi krvni pritisak.

3. Njeguje kožu

Susamovo ulje odlično je kao ulje za masažu zato što lako prodire u kožu. Zahvaljujući nivou fitosterola i linolne kiseline, preporučuje se u nezi blede i suve kože.

4. Ima snažan i sladak ukus

Tahini, pasta od mlevenih susamovih semenki, omiljena je u veganskoj ishrani. U kombinaciji s limunom, vodom i solju dopunjuje jela kao ukusan sos, na primer, uz povrće iz rerne. Susamovo ulje aromatizuje azijska i orijentalna jela. Grilijaš od susama prikladan je za pripremu poslastica, poput keksa, energetskih loptica ili alve. Po mogućnosti, treba kupovati proizvode iz organske proizvodnje.

5. Podstiče varenje

Neoljušten susam obiluje balastnim materijama koje podstiču zdravo varenje. Preporučena dnevna doza iznosi dve kašike ili 30 grama.

6. Višestruko je raznolik

Uz poznatu zlatno-žutu boju, susam je dostupan i u svetlo-bež i crnoj boji. Crni susam je praoblik pa je ukusniji, aromatičniji i obiluje višim nivoom prehrambenih materija. Ako se susam, bez obzira na boju, oljušti, uvek je bele boje i ima slađu aromu.