Hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje: Zašto baš sada spremamo kari
Hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje tokom zime ne prija samo našem telu. Način na koji se hranimo za vreme ovog hladnog godišnjeg doba znatno utiče i na psihu. U ovom periodu najpogodnija su hranljiva jela bogata proteinima sa začinima i namirnicama iz tradicionalne kineske medicine (TCM) i indijske ajurvedske kuhinje. Kari je, na primer, odlična hrana za dušu (Soulfood) u pravom smislu reči – a uz prikladan recept razveseliće i srca vegana!
Zašto nam hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje kao kari tako prija tokom zime: pet razloga
1. Čini da budemo u formi danju i noću
Iz tople postelje u sveže jutro ! Ako zadrhtite već pri samoj pomisli na to, možda bi trebalo da promenite svoju jutarnju rutinu – konkretno, svoj izbor za doručak. Šta kažete, na primer, za poridž (ovsenu kašu) ili kašu od prosa? Začinjena kurkumom i cimetom, ukrašena orašastim plodovima i zaslađena medom? Prema TCM i ajurvedi ovakav obrok nas greje nekoliko sati. Uveče takođe priuštite sebi prijatnu hranu za dušu (Soulfood) u vidu ukusnog karija sa zimskim sastojcima. Miran, okrepljujući san posle toga gotovo je zagarantovan.
2. Čini nas malo srećnijim
S hranom za dušu (Soulfood) kao što je raznobojni kari kroz zimu se krećemo u dobrom raspoloženju. Važna informacija za nas koji nismo ljubitelji zime: prava hrana za dušu koja greje snabdeva nas, između ostalog, amino-kiselinom triptofanom. Ona je važna komponenta za proizvodnju hormona sreće serotonina. Osobe koje jedu meso mogu da je pronađu u divljači, govedini i piletini, vegani u kakaou, ovsenim pahuljicama i orašastim plodovima. Podršku na putu ka mozgu triptofanu u idealnom slučaju pružaju „goriva za telo“ bogata ugljenim hidratima, kao što su slatki krompir ili bundeva.
3. Jača naš nervni sistem
Opet ste na ivici živaca? Ostanite mirni i jedite kari. Ova hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje ne samo da tera hladnoću iz našeg tela već u isto vreme šalje stres i nervozu na prinudni odmor. Mnoge namirnice koje nas prema TCM greju bogate su hranljivim materijama koje čuvaju nerve, kao što su vitamini B grupe, magnezijum i kalijum. Tu spadaju orašasti plodovi, ovsene pahuljice, mahunarke i kuvano zeleno povrće. Kupus i brokoli, kao i goveđe i svinjsko meso, sadrže važne hranljive materije.4. Jača naš imunitet
Nije vam dovoljno da se zavučete s termoforom pod ćebe? Vrući čajevi, tople supe i začinjena jela dragoceni su saveznici našeg imunološkog sistema. Važno je da sada okrenemo leđa sirovoj hrani i jogurtima. Umesto toga, neka nam zamiriše nešto kuvano, pečeno ili bareno. Grickalice s „ugrađenim grejanjem“ su sušeno voće, kesten i orašasti plodovi.5. Neprimetni pomagači
Sastojci kao što su đumbir, beli luk, ren, vasabi ili začini kao što je čili čine da osetimo „vrelinu“ koja se krije u njima. Za to su prvenstveno odgovorna eterična ulja i razne sekundarne biljne materije. Ovi sastojci koji daju ljutinu mogu da saseku neke infekcije u korenu. Zbog toga nam, često neprimetno, pomažu da prevaziđemo vreme prehlada.Hrana za dušu (Soulfood): Recept za kari od leblebija
Sastojci
- 2 čena belog luka
- 1 koren đumbira
- 1 crni luk
- korijander
- žuta kari pasta
- mlevena paprika
- kim
- kurkuma
- kari (na primer, dmBio)
- maslinovo ulje (na primer, dmBio)
- 400 ml kokosovog mleka (na primer, dmBio)
- 2 slatka krompira
- 220 g leblebija (na primer, dmBio)
- prilog po izboru: basmati pirinač (na primer, dmBio)
Priprema
- Isecite crni luk i slatki krompir na kockice.
- Zagrejte maslinovo ulje u većem tiganju i u njemu propržite crni luk.
- Dodajte beli luk i očišćene komadiće đumbira.
- Dodajte kockice slatkog krompira i sipajte kokosovo mleko.
- Po želji začinite žutom kari pastom, mlevenom paprikom, kimom, kurkumom i mlevenim karijem.
- Ostavite da se krčka oko 20 minuta, a zatim dodajte proceđene leblebije.
- Posle dodatnih 15 do 20 minuta kari je gotov.
- Ukrasite kari s malo korijandera. Kao prilog možete da servirate basmati pirinač. Hrana za dušu (Soulfood) je spremna!