Dva recepta za ukusne prhke kolačiće: klasični i veganski s čokoladom
Kako divno mirišu! Predstavljamo klasik među kolačićima – one od prhkog testa. Dekorativni, prhki, s ukusom maslaca – istovremeno je ovakvo slatko pecivo omiljeno na desertnom tanjiru. Predstavljamo vam tradicionalnu i vegansku recepturu.
Садржај
- Recept za klasike: Kolačići od prhkog testa
- Sastojci za 35–40 komada
- Priprema prhkog testa
- Biljna alternativa: vegansko prhko testo s tamnom čokoladom
- Sastojci za 45–50 komada
- Priprema veganskog prhkog testa
- Važno je da znate
- Prvljenje prhkih kolačića bez kesice
- Čuvanje
- Rastezanje prhkog testa
- Raspadanje kolačića od prhkog testa
Recept za klasike: Kolačići od prhkog testa
Sastojci za 35–40 komada
- 250 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- paketić vanilin-šećera
- prstohvat soli
- jaje
- 300 g brašna (dmBio)
- 1/2 kašičice praška za pecivo (dmBio)
- 50 g kukuruznog skroba (dmBio)
Priprema prhkog testa
1. Pripremite pleh i umesite testo
Pleh obložite papirom za pečenje. Stavite maslac u posudu i umutite ga ručnim mikserom kako bi postao kremast. Dodajte šećer u prahu, vanilin-šećer, so i jaje, pa sve dobro umutite. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kukuruznim skrobom i malo po malo umešajte dok ne dobijete glatko testo.
2. Oblikujte kolačiće i ohladite ih
Napunite testom kesicu sa zvezdastim nastavkom i formirajte male zavijutke (oko 5 cm ø) direktno na pleh za pečenje. Dobijene komade testa ostavite u frižideru oko 30 minuta kako bi zadržali oblik.
3. Zagrejte rernu i ispecite prhke kolačiće
Zagrejte rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Ohlađene kolačiće pecite na srednjoj rešetki oko 10 minuta, pazeći da ostanu svetle boje. Kada se ispeku, ostavite ih da se ohlade.
Biljna alternativa: vegansko prhko testo s tamnom čokoladom
Sastojci za 45–50 komada
- 240 g brašna (npr. dmBio)
- 90 g badema, mlevenih, blanširanih
- 50 g kukuruznog skroba
- 80 g šećera u prahu
- kašičica limunove korice, organske
- prstohvat soli
- kašičica ekstrakta vanile
- 240 g biljnog maslaca, sobne temperature
- 3 kašike biljnog napitka (npr. dmBio)
- 150 g kuvertire (čokoladnog preliva) od tamne čokolade, veganske
Priprema veganskog prhkog testa
1. Umesite testo i ohladite ga
Pomešajte brašno, bademe, kukuruzni skrob, šećer u prahu, koricu limuna i so. Dodajte ekstrakt vanile, biljni maslac i biljni napitak pa dobro promešajte. Testo oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i hladite u frižideru dva sata.
2. Zagrejte rernu i oblikujte kolačiće
Zagrejte rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Izvadite testo iz frižidera i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi pa kratko premesite. Kalupom za testo ili mašinom za mlevenje mesa s nastavkom za testo oblikujte trake testa dužine oko 5 cm i rasporedite ih po plehovima.
3. Ispecite i ukrasite kuvertirom
Pecite svaku turu jednu za drugom u rerni oko 8 minuta na srednjoj rešetki, a da kolačići ne porumene. Ostavite da se potpuno ohlade i izvadite iz kalupa. Kuvertiru izlomite pa je istopite. Krajeve kolačića umočite u kuvertiru, ocedite i ostavite da se ohlade.
Božićni kolačići bez jaja: Želite li da isprobate još veganskih kolačića? Ovaj recept je na biljnoj bazi i takođe ne sadrži gluten. Većina božićnih kolačića oslanja se na začine poput anisa, vanile ili cimeta. U ovom tekstu saznaćete kako takvi božićni mirisi utiču na nas.
Važno je da znate
Prvljenje prhkih kolačića bez kesice
Ako kod kuće nemate kesicu sa zvezdastim nastavkom, možete da koristite i kesicu za zamrzavanje ili da napravite kesicu od papira za pečenje. Za verziju s kesicom za zamrzavanje odsecite vrh ugla kesice i ubacite testo. Kod verzije s papirom za pečenje, papir umotajte u zašiljeni levak i odsecite mu vrh. Ove dve Uradi sam kesice ne proizvode karakteristične vrhove na kolačićima kao zvezdasti nastavak, ali krajnji ishod je podjednako ukusan.
Čuvanje
Odloženi u metalnu kutiju za keks obloženu iznutra masnim papirom, kolačići će ostati lepi i prhki do tri nedelje. Ako nešto ne ispadne dobro, prhko testo možete da spasete.
Rastezanje prhkog testa
Zbog visokog udela maslaca, kolačići od prhkog testa mogu lako da se otope tokom pečenja zato što testo postane suviše meko. Kako biste to izbegli, testo obrađujte brzo ili ga ohladite u frižideru nekoliko minuta pre dalje obrade. Testo ne sme da bude prehladno jer se neće moći izvući na pleh.
Raspadanje kolačića od prhkog testa
Ako se prhko testo ne veže dobro, to znači da nema dovoljno tečnosti. Profesionalni savet: malo omekšalog maslaca ili mleka može pomoći da prhko pecivo postane glatko.