Torta od kokosa i palente
Neobična torta od kokosa i palente
Vremen pripreme: 25 min plus 4–5 sati hlađenja
Sastojci za 12 kriški:
- 100 g bezglutenskih ovsenih pahuljica
- 8 suvih urmi
- 40 g kokosovog ulja
- 100 g mlevenih badema
- 60 g zamrznutih borovnica
Za namaz:
- 25 g gustina
- 350 ml bademovog mleka, nezaslađenog
- 350 ml kokosovog mleka
- 65 g kukuruzne palente
- ½ kašičice mlevene vanile
Za toping:
- približno 300 g mešanog bobičastog voća (ili sezonskog voća)
- šećer u prahu
- kokosov čips po želji
Priprema:
- Dno kalupa za kolače obložiti papirom za pečenje. Sitno samleti ovsene pahuljice, sitno narezati urme, rastopiti kokosovo ulje. Izmiksati urme u pire, dodati ovsene pahuljice, bademe i kokosovo ulje, sve sastojke dobro mešati 2-3 minuta. Mešavinu staviti u kalup za pečenje (prečnika 18 cm) i čvrsto pritisnuti. Na to poređati borovnice i ostaviti da se ohladi.
- Za namaz pomešati gustin sa tri kašike bademovog mleka. Preostalo bademovo mleko staviti u mali lonac sa kokosovim mlekom i zagrejati. Oprez: neposredno pre nego što počne da ključa, dodati gustin i mešajući žicom za mućenje pustiti da proključa. Mešati dok masa ne postane osetno gušća. Polako sipati palentu i kuvati na slaboj vatri dok ne postane još gušće.
- Umešati vanilu i masu sipati na podlogu za tortu u kalupu za pečenje. Pustiti da se ohladi i staviti u frižider na 4-5 sati.
- Za toping oprati i očistiti voće. Staviti na tortu i ukrasiti šećerom u prahu i čipsom od kokosa.