Soba-rezanci sa susamom i crveni kupus
Okus Japana.
Vreme pripreme: 1 sat
Sastojci za dve porcije:
- 1 manji praziluk
- 350 g šargarepe
- 4 braon šampinjona
- 200 g brokolija
- ½ crvene paprike
- 1 kašika kokosovog ulja
- 80 g soba-rezanaca
Za umak od kokoda i karija:
- 1 manji praziluk
- 350 g šargarepe
- 4 braon šampinjona
- 200 g brokolija
- ½ crvene paprike
- 1 kašika kokosovog ulja
- 80 g soba-rezanaca
Za preliv:
- 1/8 glavice crvenog kupusa
- po 1 kašika tamnog i svetlog susama
- malo sveže naseckanog peršuna
Priprema:
- Za sos očistiti praziluk i narezati na tanke kolutiće. Zagrejati ulje u velikom loncu i dinstati praziluk. Dodati đumbir, pastu od karija, sos sambal oelek, korijander, kurkumu i soja sos i dobro promešati. Preliti kokosovim mlekom i supom od povrća i 10 min kuvati na laganoj vatri.
- Temeljno oprati praziluk, očistiti ga, i narezati na tanke kolutiće. Oljuštiti šargarepu, očistiti pečurke i sve iseckati na tanke kriške. Oprati brokoli i podeliti na male stabljike. Oprati papriku, ukloniti jezgro sa semenkama i iseći na sitne kockice. Zagrejati ulje u velikom tiganju, prvo dinstati praziluk nekoliko minuta, zatim dodati ostatak povrća i dinstati sa zatvorenim poklopcem na srednje jakoj vatri, dok ne bude umereno skuvano. Skuvati rezance prema uputstvima na pakovanju i dodati u povrće. Sve podeliti u dve posude i posuti sosom.
- Za toping oprati crveni kupus, iseći na tanke komade, izmešati sa susamom i peršunom, pa sipati rezance.