Smuđ iz rerne sa testeninom od tikvica, borovnicama i šparglama
Super hrana: sve je u prirodnim i svežim namirnicama
Sastojci za 2 osobe
- 2 tikvice
- 4 zelene špargle
- 3 kašike maslinovog ulja + malo za premazivanje kalupa
- 100 g borovnica
- 100 g sojinih semenki
- so
- biber
- 2 filea smuđa
- 1 kašičica maslaca
- 2 limuna
- 1/2 struka mirođije
- 1/2 struka nane
- 2 kašičice pistaća
Priprema:
- rernu prethodno zagrejte na 180 °C pomoću funkcije kruženja vazduha (200 °C donje/gornje zagrevanje). Odsecite krajeve tikvica, pa ih spiralnim ili običnim nožem isecite na tanke trake.
- kalup za pečenje premažite sa malo ulja, pa ravnomerno rasporedite testeninu od tikvica. Operite špargle, odstranite zadebljale krajeve, pa oljuštite posebnim nožem za špargle. U tiganju zagrejte 1 kašiku ulja, pa špargle pecite 4 – 5 minuta. Kad se zapeku sa svih strana, dodajte u testeninu od tikvica. Operite borovnice i dodajte ih u testeninu sa sojinim semenkama. Pospite sa 2 kašike ulja i začinite solju i biberom. Povrće stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 10 – 15 minuta.
- paralelno poslažite filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje i začinite solju i biberom. Rasporedite po površini komadiće maslaca i sve pospite kašikom ulja. Limun isecite na kriške, pa ih poređajte po ribi. Dinstajte tako u prethodno zagrejanoj rerni 15 – 20 minuta.
- u međuvremenu operite mirođiju, malo protresite kako bi se osušila i sitno je isecite. Takođe sitno nasecite listiće nane i pistaće.
- izvadite ribu i povrće iz rerne, aranžirajte na tanjiru, ukrasite nanom, mirođijom i seckanim pistaćima i poslužite.
Kada je reč o ukusima, već smo spremni za proleće. Sveže špagle mogu se naći u prodavnicama, a superfood borovnice mogu da se koriste i zamrznute.