Savršena supa
Supe vas greju iznutra. One su zdrave i predstavljaju užitak koji se jede kašikom i koji ne morate pripremati u kancelariji.
Supa sa sirom i brusnicama u vinskom sirćetu
Priprema:
1. Dobro operite i osušite brusnice. Sipajte šećer i porto vino u lonac i kuvajte na umerenoj temperaturi do ključanja uz konstantno mešanje. Sklonite sa šporeta nakon 5-10 minuta i dodajte sirće po ukusu.
2. Crni i beli luk iseckajte na kockice i dodajte u zagrejan lonac u kome ste prethodno istopili dve kašike maslaca. Kratko propržite brašno, a zatim dodajte vino. Ostavite da se krčka još 2-3 minuta, dodajte supu i mleko i uz konstantno mešanje kuvajte još 10 minuta. Procedite kroz finu cediljku i vratite u lonac.
3. Zagrejte supu, dokuvajte po potrebi i dodajte supu od povrća ili kokošiju supu. Narendajte sir i postepeno ga dodajte u supu. Dodajte biber i so i sipajte u posude. Rasporedite brusnice po supi i preko svega toga pospite sveži origano.
Supa od crvenog kupusa i kokosa sa čipsom od susama
Priprema:
1. Očistite crni i beli luk, oljuštite đumbir, celer i cveklu. Sve iseckajte na kockice. Operite crveni kupus, izvadite tvrdu stabljiku i isecite kupus na trake. Operite čili papriku, isecite je na pola i iseckajte na sitno.
2. Crni i beli luk, đumbir, celer i čili stavite da se dinstaju u zagrejanom loncu sa kašikom ulja, dodajte cveklu i crveni kupus, seme kima, so i biber a nakon toga dodajte i jabukovo sirće, supu od povrća i kokosovo mleko. Ostavite da se krčka oko 25 minuta na tihoj vatri dok povrće ne postane meko.
3. Za to vreme raširite listove Vonton testenine, premažite ih belancem i pospite susamom. Pojedinačno ih stavljajte u zagrejan lonac sa uljem (oko 170°) i ostavite da se prže 2-3 minuta dok ne dobiju zlatno-braon boju. Osušite ih na kuhinjskom papiru, posolite i pobiberite.
4. Napravite pire od supe i procedite kroz finu cediljku. Po potrebi prokuvajte još malo ili dodajte supu i začinite. Dodajte začinsko bilje koje ste prethodni iseckali.
5. Sipajte u tanjire za supu, pospite susamom, stavite začinsko bilje na vrh i servirajte sa čipsom od susama.
Za ljubitelje supa:
To Go: Više
Saveti za kancelariju
Uživati u toploj supici u kancelariji? Što da ne. Ali kako? Imamo par ideja:
Poneti sa sobom. Skuvajte supu prethodno veče i sipajte je u teglu ili u flašu koja se dobro zatvara. Možete koristiti i plastične činije za poneti. Obratite pažnju na to da li te plastične linije dobro zatvaraju tako da ništa ne iscuri iz njih.
Zamrznuto. Možete sipati supu u kesu za zamrzivač i jednostavno je zamrznuti. Izvadite je ujutro iz zamrzivača i ponesete sa sobom na posao. Do podneva će se postepeno otapati, a zatim treba još samo da je zagrejete i uživate.
Sveže. Ako želite da imate sveže pripremljenu supu, uzmite duboko smrznuto povrće i uz pomoć blendera napravite hranljivu supu.
Miso. Miso supa u podne bez puno muke? Miso pastu, naredane tikvice i šargarepe sipajte u teglu, eventualno dodajte još par zdravih klica, i ponesite sa sobom na posao. Kada dođe vreme ručka, prelijte sve to vrelom vodom i dobro promešajte. Miso supa je spremna za uživanje.