Mafini od kinoe i jaja sa paradajzom i spanaćem
Iako se naziva i žitaricom starih Inka, kinoa zapravo nije žitarica. Osvojila nas je visokim procentom belančevina i minerala, a savršeno se slaže sa povrćem.
Sastojci za 12 komada:
- 3 kašike čia semenki
- 50 g kinoe
- 100 g sušenog paradajza
- 3 jajeta
- 6 belanca
- 60 g feta sira
- 1 šaka spanaća
- malo svežeg belog luka
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice soli
Priprema:
1. Kinou prvo treba prosejati u situ, a zatim dobro isprati u hladnoj vodi. Ispiranje je važno kako bi se odstranile gorke materije iz ljuske. Kinou zatim stavite u posudu koja sadrži 2 ½ puta veću količinu vode, dodajte malo soli i prokuvajte. Pustite da se kuva 15 minuta na srednjoj temperaturi, a zatim uklonite sa šporeta i ohladite.
2. Rernu zagrejte na 160 °C uz strujanje vazduha. Podmažite kalup ili čašice za mafine. Naseckajte beli luk i sušeni paradajz.
3. U veliku posudu dodajte jaja i belance i dobro umutite mikserom. Zatim, mešajući, dodajte čia semenke i semenke lana, feta sir, beli luk, so i biber. U dobivenu smesu dodajte komade paradajza, kuvanu kinou i spanać.
4. Mešavinu je sada najbolje uliti u kalupe tako da posudice budu pune do ¾, kako se smesa ne bi prelila preko ivice tokom pečenja. Peći 20 minuta, a potom pustiti 10 minuta da se ohladi. Ukusne mafine možete da pripremite kao međuobrok ili kao obilniji doručak.
Preporuka: mafini mogu i da se zamrznu i, prema potrebi, ponovno podgreju u mikrotalasnoj.