Supa od kadifice
Iz leje ili sa livade pravo na šporet. Kuvanje sa svežim sastojcima – pravo iz prirode.
Kadifica cveta u junu, a dostupna je već u maju, ako se uzgaja u staklenicima. Postoje različiti ukusi, u zavisnosti od sorte: Tagetestenuifolia ima citrusan ukus, filifolia podseća na slatki koren, a lucida se u kulinarstvu rado koristi umesto peršuna. Oprez: nisu sve sorte jestive.
Sastojci za 4 osobe:
- 1/2 kg paradajza
- 2 crna luka i 2 čena belog luka (po jedan za pečenje)
- 3 zrna bibera
- 4 karanfilića
- 1 kašičica kima
- 5 zrna korijandera
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 1 lovorov list
- so
- 12 kadifica
- 4 kašike creme fraîche-a
Priprema:
- kuvajte paradajz sa jednom glavicom crnog luka i jednim čenom belog luka. Kada se paradajz raspukne, mikserom napravite pire. Dodajte vodu po potrebi.
- usitnite biber, karanfilić, kim i zrna korijanderau avanu. Po potrebi dodajte vode, sve umešajte u umak.
- sitno isecite jedan crni luk i jedan čen belog luka, a zatim dinstajte na ulju, dodajte umak i lovorov list, pa pustite da se skuva uz stalno mešanje. Dobro posolite, isključite šporet i dodajte cvetove kadifice. Zatim obogatite ukus dodavanjem kašike creme fraîche-a.
Savet: važno je da pripazite na to da ne kuvate i listove cvetova jer će supa poprimiti gorak ukus.