Recept: Salata od avokada i boba
Savršen ručak za poneti na posao.
Sastojci za 4 porcije
- 120 g boba
- morska so
- 1 srednje velika glavica komorača
- 60 g semenki suncokreta
- 100 g graška iz konzerve, ispranog i oceđenog
- ekstra devičansko maslinovo ulje, za dresing
- sok 1/2 malog limuna
- so, sveže mleveni crni biber
- 1/2 avokada
- 3 kašika celih badema
- 3 kašike rendanog parmezana
Priprema
1.pripremiti manji lonac sa ključalom vodom i manju posudu sa hladnom vodom. Dodati bob u proključalu vodu i pustiti da se kuva tri minuta. Potom ga ocediti i odmah dodati u hladnu vodu kako biste prekinuli proces kuvanja. Držati ga tako oko 15 sekundi sve dok se potpuno ne ohladi pa ponovno ocediti i položiti na papir za kuvanje da se osuši.
2.cele bademe pržiti s prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u manjem tiganju. Pržiti povremeno mešajući dok ne poprimi žućkastu boju (oko 1-2 minuta). Kad su bademi gotovi, naseckati ih, a potom avokado narezati na manje kocke.
3.komorač narezati na tanke trake pa ga dodati u veliku posudu. Potom dodati i semenke suncokreta, grašak pa zatim bob. Posuti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti. Sve promešati, a potom dodati i avokado, bademe i parmezan pa poslužiti.
Preporuka: umesto semenki suncokreta možete upotrebiti i neke druge poput semenki divljeg rena. Kod pripreme veganske varijante jela izostavite parmezan.