Sufle sa sirom i rabarbarom
Voćno-kiselkast ukus i visok procenat vitamina C – to je rabarbara.
Rabarbara je voće koje se uglavnom koristi kao i druge vrste voća, a ima voćno-kiselkast ukus i visok procenat vitamina C. Uspeva od aprila do 24. juna. Ako je u proleće prekrijete odgovarajućim materijalom, može da sazri i ranije.
Sastojci za 4 osobe
- 100 g maslaca
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 500 g sira
- 80 g griza
- 1 kašičica praška za pecivo
- malo voćnog soka ili mleka
- 1 kg rabarbare (ili drugog voća po izboru), maslac i prezle za premaz kalupa za pečenje
Priprema
- kalup premažite maslacem i pospite prezlom. Istopite maslac i ostavite da se ohladi. Odvojite žumance od belanceta, pa tri žumanceta sa šećerom, vanilin šećerom i sirom dodajte u maslac i pomešajte. Zatim dodajte griz i prašak za pecivo i pomešajte. Dodajte sok ili mleko pazeći da gustina smese ostane takva da se može mešati. Od tri belanceta napravite sneg, pa ga dodajte u smesu. .
- isecite rabarbaru (ili drugo voće) na komadiće. Jedan sloj testa dodajte u kalup za pečenje, pa po površini rasporedite komadiće rabarbare ili drugog voća, a zatim prelijte ostatkom testa i dobro izravnajte površinu.
- pecite na 180 °C sa uključenim donjim i gornjim grejačem sve dok testo ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ako koristite zamrznuto voće, vreme pečenja je jedan sat. Sufle je dobro pečen kada se po sredini malo zadigne.
Savet: za pripremu drugog voća, (zamrznutog) bobičastog voća ili kompota potrebno je prilagoditi količinu šećera kiselosti samog voća.