Recept za picu bjanka
Nijedno drugo jelo ne povezuje se sa Italijom toliko kao pica. Ako je testo dobro pripremljeno, veza je još i jača.
Sastojci za 4 osobe
- 800 g testa za picu
- 100 g rukole
- 4 kašike maslinovog ulja
- nekoliko kapi balzamiko sirćeta
- 1 prstohvat morske soli
- crni biber
- 200 g pršuta
- 800 grama svežeg sira
Sastojci za testo za picu
- 300 g mlake vode
- 500 g pšeničnog brašna
- 25 g svežeg kvasca
- prstohvat šećera
- 1 kašičica morske soli
Priprema
- Prvo pripremite testo za picu: u posudu dodajte vodu i brašno pa pomešajte. Zatim dodajte kvasac, šećer i so pa desetak minuta mesite testo rukama. Kada završite, testo dodajte u neku posudu i prekrijte folijom i ostavite da tako stoji 1-2 sata. Potom podelite na 4 porcije, oblikujte u loptice, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste.
- Rernu zagrejte na 250°. Testo izravnajte oklagijom pa položite na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim pecite bez nadeva 8-15 minuta dok ivica ne poprimi braonkastu boju.
- U posudi marinirajte rukolu, maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i biber.
- Odmah nakon pečenja picu obložite pršutom i rukolom pa dodajte nekoliko kapi marinade.
Savet Džulijana Kutosa: što testo duže zri to je bolji ukus pice. Obavezno pecite na najvišoj temperaturi.