Recept za pastu al limone
Nemate vremena za pripremu testa? Kupovna testenina može da vas spasi. Jedino obratite pažnju jer mora da bude duga, kao špagete.
Sastojci za 4 osobe
- 100 g parmezana
- kora dva limuna
- 120 ml limunovog soka (3 – 4 limuna)
- 1/4 svežnja peršuna (15 g)
- 200 ml maslinovog ulja
- 1/2 čena belog luka
- 1 kašika kristal šećera
- 1 kašičica morske soli
- 1 prstohvat crnog bibera
Za pripremu paste (alternativno možete da pripremite i špagete):
- 250 g griza od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
- 8 žumanaca
- 2 kašike mleka
Priprema:
- Dodajte brašno na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini gomile i dodajte jaje i mleko. Počnite da mesite testo najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili sa brašnom, a testo postalo elastično. Oblikujte lopticu od testa, umotajte u foliju i pustite da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Potom ravnomerno razvijte oklagijom. testo bi trebalo da bude toliko tanko da se ispod njega vide prsti. Oštrim nožem prerežite testo na željenu širinu (između 1 i 3 cm), odvojite dobijene delove i pustite da se osuši. Provucite kroz mašinu za testeninu.
- Narendajte parmezan i limunovu koru, ocedite limunov sok. Sitno naseckajte peršun pa sve sastojke dodajte u posudu i začinite šećerom, solju i biberom. Sos bi trebalo da ima slatko-kiseo ukus, a ako bude prekiseo, dodajte šećer prema potrebi. .
- Skuvajte lonac vode, posolite i skuvajte pastu al dente.
- Procedite pastu i dodajte u sos dok je vruća. Pomešajte i odmah poslužite.
Savet: limunov sok pasti daje lagan, letnji ukus, a so je čini lomljivom pa je zato bolje nemojte koristiti.