Mafini od šargarepe
Brzi i zdravi desert.
Vreme pripreme: 45 min
Sastojci za 12 komada:
- 250 g speltinog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 3/4 kašičice soli
- 200 g šargarepe
- 60 g suvog grožđa
- narendana kora 1 organskog limuna
- 160 ml javorovog sirupa, razred A
- 120 g mlevenog kokosovog ulja
- 120 g pirea od jabuke
- 2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema fila:
- 200 g svežeg sira
- 1 kašika javorovog sirupa, razred A
- narendana kora 1 organskog limuna
Priprema:
- rernu prethodno zagrejati na 180 °C, narendati šargarepu.
- u velikoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet i mleveni đumbir, so, šargarepu, suvo grožđe i narendanu koru limuna.
- potom dodati javorov sirup, kokosovo ulje, pire od jabuke i jabukovo sirće pa mešajući dodati brašno. U kalupe za mafine stavite papirne korpice pa dodati testo. Peći oko 25 minuta dok površina mafina ne poprimi zlatno smeđu boju. Proveriti čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno iznutra.
- izvaditi testo iz rerne i pustiti da se potpuno ohladi.
- pomešati sve sastojke za pripremu fila od sira pa na ohlađene mafine stavljati po kuglicu fila.
Prema ajurvedskom učenju šargarepa doprinosi vedrom raspoloženju i u sebi sadrži brojne vitamine.