Recept: Supa od leblebije i spelte
Savršena žitarica za supu.
Vreme pripreme: 30 minuta
Sastojci za 4-6 osoba:
- 220 g leblebije
- 250 g spelte
- 1 l supe od povrća
- 200 ml pavlake od soje
- malo ulja od repice
- 4 kašičice crvenog pesta
- 80 g sušenog paradajza
- 1 luk
- 2 TL kašičice kurkume
- 50 g pinjola
- 4 kašičice seckanog peršuna
- so
- biber
Priprema:
1. Speltu potopiti da omekša pa skuvati. Za to vreme oljuštiti i iseckati luk pa ga dinstati u loncu na malo ulja dok ne postane providan. Zatim naliti supom od povrća pa dodati speltu i leblebiju i sve dobro pomešati.
2. Napraviti glatki pire od čorbe pa začiniti kurkumom, solju i biberom. Umešati pavlaku od soje pa staviti čorbu da se još malo kuva. Za to vreme u tiganju ispržiti pinjole neprestano ih mešajući. Čim poprime boju i počnu da se dime znak je da su gotovi.
3. Za to vreme u tiganju ispržiti pinjole neprestano ih mešajući. Čim poprime boju i počnu da se dime znak je da su gotovi.
4. Sitno iseći sušeni paradajz i peršun. U duboki tanjur dodati čorbu pa ukrasiti sa malo crvenog pesta, peršuna, komadima paradajza i komadićima pinjola.
Preporuka: Neoljuštena spelta naziva se smeđa spelta i sadrži brojne materije važne za vitalnost, ali mora sitno da se samelje.
Sve o spelti
O proizvodu:
Spelta je jedna od najstarijih sorti žitarica na svetu. Zahvaljujući visokom procentu minerala (gvožđe, silicijum, magnezijum) i vitamina jako je cenjena, a redovan unos se preporučuje za lepu kožu i snažnu kosu.
Priprema:
Kao prilog, dodatak za sufle ili u knedlama – spelta ima široku primenu u kulinarstvu. Nije pogodna za pečenje jer sadrži gluten. Oljuštena spelta ima blago slatkast ukus pa se dobro slaže u kombinaciji sa pahuljicama i voćem za doručak.