Recept za fokaču
Fokača je puno više od beloga hleba – osvaja nas ukusom za koji je zaslužno začinsko bilje i maslinama koje ispunjavaju tipične rupe u testu.
Sastojci za jedan hlebčić
- 250 g vode
- 125 ml punomasnog mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 600 g pšeničnog brašna
- 50 ml maslinovog ulja
- 10 g morske soli
- 15 g šećera
Sastojci za ulje sa začinima
- 1 kašičica svežeg ruzmarina
- 1 list žalfije
- 3 grančice timijana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 25 kom crnih maslina bez koštice (80 g)
Priprema
- U posudu dodati vodu, mleko i kvasac pa pomešati varjačom. Dodati brašno, maslinovo ulje, so i šećer. Napraviti testo i mesiti 10 minuta. Dodatno začiniti šećerom i solju pa ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi da naraste.
- Testo razviti oklagijom na plehu obloženom papirom za pečenje. Prekriti krpom i pustiti da naraste 45 minuta.
- Rernu prethodno zagrejati na 200°. Sitno nasecite začinsko bilje i pomešajte sa maslinovim uljem. Odstranite koštice i prepolovite masline.
- Otkrijte testo i prstima utisnite tipične rupice. Prelijte uljem sa začinskim travama pa rupe ispunite maslinama. Pecite fokaču 20 do 30 minuta. Trebalo bi da spolja poprimi blagu smeđu boju, a da bude iznutra rastresita. Fokaču pecite dok je topla.
Savet Džulijana Kutosa: U Italiji se fokača obično jede sama, sa maslinovim uljem ili sa predjelima kao što su pršuta ili kiseli krastavci.