Božićno pile sa salatom od kus-kusa
Piletina je uvijek dobra ideja. Donosimo recept s kus-kusom.
Vrijeme pripreme: 1 1/2 sata
Sastojci za 4 porcije:
- 4 velika ili 8 malih pilećih bataka
- 2 kašičica slatke paprike u prahu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 1/2 l Noilly Prata ili nezaslađenog soka od pomorandže
- 1/2 l supe od povrća
- so i biber
Za pripremu salate je potrebno
- 500 g Hokaido bundeve
- 1 veliki crveni luk
- 1 kašika kokosovog ulja
- 2 kašike javorovog sirupa
- 200 g kus-kusa
- 250 ml vruće vode
- 1/3 kašičice soli
- 1 nar
- 3 kašike balzamiko sirćeta
- 6 kašika maslinovog ulja
- 4 kašike soka od pomorandže
- 1 kašičice senfa
- 180 g rukole
- so i biber
Priprema:
- oprati pileće batake, prosušiti pa po njima utrljati papriku u prahu, so i sveže mleveni biber. Oljuštiti oba luka pa ih isecite na kolutove.
- 2 kašike maslinovog ulja zagrejati u velikom loncu pa pržiti batake oko 4 minuta sa jedne strane (kožica mora da poprimi smeđu boju), a potom dodati luk, okrenuti batake na drugu stranu pa peći 4 minuta. Pomešati Noilly Prat (alternativa je sok od pomorandže) i supu od povrća, blago posoliti i pobiberiti. Na kraju poklopiti i kuvati oko sat vremena na srednjoj temperaturi.
- rernu prethodno zagrejati na 180 °C. Hokaido bundevu iseći na tanke trakice pa u posudi pomešati sa crvenim lukom, otopljenim uljem, javorovim sirupom i malo soli. Rasporediti po plehu sa papirom za pečenje i peći dodatnih 5 minuta sa uključenom opcijom gornjeg grejača i kruženja vazduha.
- kus-kus dodati u lonac sa vrućom slanom vodom, pa poklopiti i kuvati 10 minuta.
- prepoloviti nar pa kašikom odvojiti koštice i ostaviti ih sa strane.
- napraviti salatni dresing od balzamiko sirćeta, 6 kašika maslinovog ulja, 4 kašike soka od pomorandže, 1 kašike javorovog sirupa, senfa, soli i sveže mlevenog crnog bibera.
- oprati rukolu, protresti da se osuši i aranžirati po tanjiru. Pomešati povrće iz rerne sa kus-kusom i salatnim dresingom pa preliti preko rukole i ukrasiti bobicama nara. Poslužiti zajedno sa piletom.