Palačinke od spelte sa sosom od spanaća
Spanać drvo duguje svoj naziv načinu na koji raste – u visinu. Strogo gledano, nije reč o pravom spanaću, ali u kulinarstvu listovi ove biljke često zamenjuju listove spanaća. Biljka sazreva već u proleće i obogatiće ukus fila za palačinke.
Sastojci za 4 osobe:
- 5 jaja
- 8 kašika pšeničnog brašna
- 7 kašika brašna od spelte
- ¼ l mleka
- ¼ l mineralne vode
- puter
Za fil je potrebno:
- listovi spanać drveta
- listovi heljde i crvene ili zelene lobode
- malo putera
- 1 luk
- 1 čen belog luka
- ovčiji sir
- muskatni oraščić
- so, biber
Priprema:
- umutite jaja u posudi, pa dobro zamesite obe vrste brašna sa mlekom i vodom. Ostavite najmanje 30 minuta da testo dobro nadođe nakon čega će biti tečno i gusto. Po potrebi dodajte malo vode.
- u tiganju zagrejte mali komad putera i na njemu pecite palačinke.
- za pripremu fila operite listove i krupno ih nasecite. Isecite crni i beli luk, pa ih dinstajte u tiganju, a zatim dodajte listove spanaća i nastavite da dinstate nekoliko minuta. Isecite ovčiji sir na kockice, pa umešajte u spanać i začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom. Punite palačinke filom i poslužite.
Preporuka: palačinke se mogu puniti i slatkom marmeladom. Zahvaljujući brašnu od spelte palačinke su mekše i imaju orašast ukus. Ali pazite, ako više od polovine brašna čini brašno od spelte, palačinke neće biti dovoljno čvrste i raspadaće se.