Lepinje sa pireom od belog pasulja i špargle
Savršeno je vreme za špargle. U nastavku donosimo odličan recept.
Sastojci za 4 porcije
Priprema pirea:
- 300 g belog pasulja iz konzerve, opranog i oceđenog
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 kašice sveže ceđenog limunovog soka
- 1 mali čen belog luka
- morska so, crni biber
Dodatno potrebno:
- 4 pita ili naan hleba
- maslinovo ulje za dresing
- 1 veza špargle
- 1/2 kašičice sveže ceđenog limunovog soka
- sveže mleveni crni biber
- 40 g feta sira
- 1 manja veza nane
- 40 g pinjola
- 1/4 kašičice rendane limunove kore
- 1 prstohvat mlevene ljute paprike
Priprema
1. oljuštiti čen belog luka i odrezati drvene krajeve špargle. Usitniti fetu pa propržiti pinjole s prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u malom tiganju. Uz povremeno mešanje pustiti da pinjoli poprime žućkastu boju (to će trajati oko 30 sekundi).
2. za pripremu pirea dodati beli pasulj, maslinovo ulje, limunov sok u blender pa posoliti i pobiberite i dobro izmešajte. Držati u frižideru do sledeće upotrebe.
3. rernu zagrejte na 200 °C. Položite hleb na pleh za pečenje i pospite maslinovim uljem.
4. špargle iseći na duge i tanke trake pa ih začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
5. pire namažite na kriške hleba pa na svaku dodajte još i trake od špargle. Potom preko stavite fetu, nanu, pinjole, limunovu koru i mlevenu papriku. Posolite, pobiberite i poslužite.