Veganski namaz za hleb: ovaj trio rado ćemo mazati na hleb
Čime vegani premazuju peciva? Veganskim namazom, naravno! Pikantni umak od paprike, fini humus od graška s orašastim plodovima i kremasti namaz od patlidžana sadrže mnogo povrća i dopunjuju svaki međuobrok. Zasigurno će biti ukusni i onima koji se ne hrane isključivo hranom biljnog porekla.
Veganski namaz za hleb: ovaj trio brzo se priprema
Sastojci za četiri porcije: umak od paprike s bosiljkom
Paprike pečene u rerni, veganski feta sir i začinsko bilje – savršeno se slažu sa svežim belim hlebom.
-
4 paprike, crvene
-
1/2 šake bosiljka
-
1 čen belog luka
-
2 kašike maslinovog ulja; dodatno i za premazivanje posude za pečenje
-
2 kašike hlebnih mrvica za vegane ili prema potrebi
-
100 g feta sira za vegane
-
1 kašika limunovog soka
-
so
-
crni mleveni biber
Priprema umaka od paprike s bosiljkom
1. Zagrejte rernu i ispecite paprike
Zagrejte rernu koristeći funkciju grill. Papriku i bosiljak operite. Paprike prepolovite, očistite i poređajte u nauljeni pleh, spoljnom stranom okrenutom prema gore. Pecite 5–10 minuta dok kožica paprike ne potamni. Izvadite iz rerne, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Potom oljuštite kožicu.
2. Preostale sastojke pomešajte s paprikom
Oljuštite beli luk. Listove bosiljka iščupajte i ostavite sa strane za kasnije ukrašavanje. Ostatak pasirajte s belim lukom, paprikom, uljem, hlebnim mrvicama i fetom, i neka u smesi ostanu komadići sastojaka. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju i biberom. Sipajte u posudu i ukrasite listićima bosiljka.
Sastojci za četiri porcije: humus od graška s nanom
Grašak ne samo da obiluje proteinima nego svojim prijatno slatkastim ukusom oplemenjuje orašastu aromu namaza.
-
100 g graška, svežeg ili smrznutog
-
so
-
4 stabljike nane
-
250 g leblebija iz konzerve
-
2 čen belog luka
-
2 kašike tahinija
-
2 kašike soka od limuna
-
2 kašike maslinovog ulja
-
kumin u prahu (po želji)
-
crni mleveni biber
Priprema humusa od graška s nanom
1. Pripremite leblebije, nanu i beli luk
Grašak blanširajte u ključaloj slanoj vodi oko dva minuta, isperite i procedite. Nanu i leblebije isperite. Istrgnite listiće nane i ostavite ih sa strane za ukras. Procedite leblebije. Oljuštite beli luk.
2. Sastojci za pire
Ispasirajte sve pripremljene sastojke s tahinijem, limunovim sokom i uljem dok komadi ne postanu sasvim sitni. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte
Začinite limunovim sokom, solju, kuminom i biberom. Sipajte u posudu i ukrasite listićima bosiljka.
Sastojci za četiri osobe: namaz od patlidžana s peršunom
Ovaj namaz podseća na libanski namaz baba ganuš: pečeni patlidžan i kremasti jogurt.
-
2 patlidžana
-
2 čena belog luka
-
1 šaka peršuna
-
150 g bademovog jogurta za vegane (alternativa: sojin jogurt)
-
1 kašika maslinovog ulja
-
1 kašika limunovog soka
-
so
-
crni mleveni biber
-
½ kašičice paprike u prahu
Priprema
1. Zagrejte rernu i pripremite patlidžane
Zagrejte rernu na 200 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložite papirom za pečenje. Patlidžane operite i nekoliko puta izbockajte viljuškom. Stavite na pripremljeni pleh i pecite u rerni dok ne omekša, oko 40 minuta. Zatim pustite da se malo ohladi, prepolovite po dužini i kašikom izvucite pulpu, pa je usitnite.
2. Pripremite beli luk i peršun
Beli luk oljuštite i sitno naseckajte. Peršun operite, protresite, istrgnite listove i naseckajte.
3. Promešajte i poslužite
Promešajte patlidžane s belim lukom, jogurtom, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom, pa začinite po želji. Sipajte u posudu i pospite paprikom u prahu.