Active Beauty
Veganska čorba od brokolija: brzo se priprema i savršeno je ukusna
vreme čitanja: min
Tako kremasta

Veganska čorba od brokolija: brzo se priprema i savršeno je ukusna

Brokoli, krompir i prstohvat muskatnog oraščića – ova čorba od brokolija popularna je opcija za ručak, a priprema se za manje od 30 minuta. U našoj verziji pavlaka za kuvanje je zamenjena kokosovim mlekom koje čorbi daje lagani ukus i egzotičnu aromu. Donosimo nekoliko korisnih saveta i trikova kako bismo zaokružili zadovoljstvo.

Veganska čorba od brokolija: zdrava i ukusna

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 500 g brokolija
  • 400 g krompira
  • biljno ulje
  • 700 ml supe od povrća
  • 450 ml kokosovog mleka
  • so
  • biber
  • 1 prstohvat muskatnog oraščića
  • ½ kašičice mlevenog kima

Priprema veganske čorbe od brokolija

1. Pripremite povrće

Oljuštite i krupno nasecite crni i beli luk. Operite brokoli i nasecite cvetove i peteljku na male komade. Oljuštite i nasecite krompir na kockice.

2. Dinstajte povrće

Zagrejte malo neutralnog biljnog ulja u većem loncu, dinstajte crni i beli luk dok ne postanu staklasti, potom dodajte brokoli i krompir pa dinstajte još pet minuta uz mešanje. Uspite supu od povrća i kokosovo mleko pa kuvajte oko 20 minuta.

3. Čorbu pasirajte i začinite po želji

Kad je povrće kuvano, čorbu pasirajte dok ne postane glatka i kremasta. Začinite solju, biberom, muskatnim oraščićem i kimom.

Dobro se slaže uz: sveži baget ili hrskavu ćabatu. Ako imate malo više vremena, krutone možete da napravite i sami. Da biste to uradili, jednostavno nasecite tri kriške tost hleba na kockice bilo koje veličine. U tiganju zagrejte četiri kašike maslaca i dodajte kockice tost hleba. Pržite dok ne porumene uz stalno okretanje. Takođe ukusno: s malo sojinog jogurta čorba postaje još kremastija.


Kako čorba od brokolija ostaje zelena?

Kako bi čorba dobila bogat zeleni ton, dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu u kojoj se kuvao brokoli.

Objašnjenje s hemijskog aspekta: zeleno povrće, poput bokolija (ali i spanaća, na primer) dobija svoju bogatu zelenu boju od pigmenta hlorofila. U njegovom molekularnom jezgru nalazi se i atom magnezijuma. Ako se povrće kuva u loncu s vodom, pH vrednost vode pada, istovremeno se oslobađa atom magnezijuma iz jezgra hlorofila i povrće „gubi” svoju atraktivnu zelenu boju. Taj učinak može da se spreči dodavanjem sode bikarbone. Soda bikarbona je alkalna i neutralizuje kiseline u brokoliju. Ipak, budite oprezni: previše sode bikarbone može negativno da utiče na ukus i konzistenciju i da učini čorbu sapunastom.

Koliko dugo može da traje čorba od brokolija?

Čorba od brokolija može da se čuva u zatvorenoj posudi u frižideru oko pet dana. Čorba takođe može jednostavno da se zamrzne. Kada se ohladi i stavi u kesu za zamrzavanje, posudu s poklopcem na odvrtanje ili posudu za čuvanje hrane otpornu na minus, čorba od brokolija trajaće oko tri meseca.

Zašto bi brokoli trebalo da bude na svakom jelovniku?

Brokoli obezbeđuje brojne važne vitamine i minerale. To uključuje vitamin A, vitamine B grupe, kao i vitamin C, folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum, cink i kalijum. Osim toga, zeleno povrće je ukusno zbog visokog udela vlakana, a takođe je niskokalorično (34 kilokalorije na 100 g). Međutim, s obzirom na to da je brokoli član porodice kupusa, može da bude teže svarljiv. Mleveni kim u čorbi od brokolija pomaže telu prilikom varenja.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.