Uskršnja pletenica: klasična i bezglutenska varijanta
Šta može da bude lepše od mirisa sveže pečenog uskršnjeg pletenog hleba? Bilo klasično ili na drugačiji način – na primer, bez glutena! Pokazaćemo vam dva odlična recepta uz koje ćete Uskrs sigurno učiniti posebnim!
Klasična uskršnja pletenica s kvascem neizostavan je deo Usrsa!
Šta vam je potrebno:
• 500 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)• 1 paketić suvog kvasca
• 200 ml mlakog mleka
• 70 g maslaca
• 70 g šećera
• 2 jajeta
• 1 prstohvat soli
• burbon vanila
• narendna korica limuna
• opciono: 150 g suvog grožđa (npr. dmBio)
Osim toga:
• 1 žumance
• 1 kašičica mleka
• krupni šećer za posipanje
I evo kako se pravi:
-
Priprema testa
Prvo prosejte brašno u posudu za mešanje i napravite malo udubljenje u njemu. Zatim stavite suvi kvasac i polovinu mleka u udubljenje. Ostavite da stoji oko 10 minuta pre nego što nastavite s obradom testa. Sada dodajte preostale sastojke – preostalo mleko, rastopljeni maslac, šećer, dva jajeta, so, burbon vanilu i narendanu koricu limuna, pa sve zajedno zamesite u glatko testo. Najbolje je da to uradite s kuhinjskim aparatom za mešenje testa ili ručnim mikserom s dodacima za testo. Pokrijte testo i ostavite ga na toplom mestu da odmara 60 minuta. -
Oblikovanje uskršnje pletenice
Nakon odmaranja, testo ponovo zamesite rukama a zatim ga podelite na tri jednaka dela pomoću lopatice za testo. Sada ih razvaljajte na trake debele oko 2 centimetra i duge 30 centimetara. Dobro pritisnite krajeve traka kako bi se držale zajedno i ispletite pletenicu. Posle toga dobro zatvorite krajeve. -
Narastanje i pečenje pletenice
Ostavite pletenicu da narasta još 60 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 180°–200° C. Pletenicu premažite umućenim žumancetom i kašičicom mleka, pa posipite šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 170° C i pecite pletenicu oko 35 minuta. Kako biste proverili da li je pletenica ispečena, prilikom kuckanja po njoj treba da čujete šuplji zvuk. Potom pustite pletenicu da se ohladi, a najbolje je da je poslužite s maslacem i domaćim džemom. Gotova je klasična uskršnja pletenica!
Ako želite klasičnu uskršnju pletenicu sa suvim grožđem, dodajte oko 150 g suvog grožđa u testo, a zatim ga uobičajeno obradite.
Bezglutenska uskršnja pletenica:
da biste napravili bezglutensku uskršnju pletenicu, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Uz naše savete i trikove, sigurno ćete uspeti!
U čemu je razlika između bezglutenske i uobičajene uskršnje pletenice? Prvo morate da znate šta zapravo znači bezglutensko. Gluten se sastoji od dva proteinska kompleksa, glutenina i gliadina. Ovi proteini se nalaze u raznim žitaricama, poput pšenice, spelte, raži, ječma itd., i svojim lepljivom svojstvom omogućavaju da testo bude elastično i stabilno. Mnogi ljudi ne podnose gluten ili pate od autoimune bolesti celijakije. Za njih je jednostavno nemoguće da jedu uobičajeno pecivo. Oni moraju da se hrane strogo bez glutena. Dakle, postoje znatne razlike u pripremanju: bezglutensko znači da nedostaje takozvani „proteinski lepak“. To može da bude pravi izazov – ali uz naše savete, svako može da postane stručnjak za pečenje testa bez glutena.
Ako želite da saznate više o životu bez glutena ili o celijakiji, možete o tome da pročitate na dm.rs.
Šta vam je potrebno za bezglutensku uskršnju pletenicu:
• 350 g bezglutenskog brašna (npr. Schär)• 75 g šećera
• 1 paketić kvasca
• 1 g ksantana ili 1 kašičica ljuspica psilijuma
• 40 g maslaca
• 250 ml mleka
• 1 jaje
• burbon vanila
• opciono: 40 g suvog grožđa
Osim toga:
• 1 žumance
• 1 kašičica mleka
• krupni šećer za posipanje
Priprema:
-
Priprema testa s kvascem
Za testo s kvascem pomešajte u posudi za mešanje bezglutensko brašno, šećer, suvi kvasac i ksantan ili ljuspice psilijuma. Zatim rastopite maslac, a mleko zagrejte tako da bude mlako. Sada sve zajedno s jajetom dobro umesite u posudi dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte testo i ostavite ga na toplom mestu da odmara 30 minuta. -
Oblikovanje uskršnje pletenice
Posle odmora, testo s kvascem podelite pomoću lopatice za testo na tri jednaka dela. Svaki deo razvaljajte u trake debljine oko 2 centimetra i dužine 30 centimetara. Krajeve tri trake pritisnite zajedno kako bi se zalepili, pa ispletite pletenicu. Zatim dobro spojite krajeve. -
Narastanje i pečenje pletenice
Pustite pletenicu da narasta još 30 minuta. U međuvremenu zagrejte rernu na 200 °C (gornji i donji grejači) ili na 180 °C (ventilacija). U međuvremenu, umutite žumance s jednom kašičicom mleka i premažite pletenicu. Po želji pospite krupnim šećerom. Pecite uskršnju pletenicu prvo oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 °C (oba grejača) ili 160 °C (ventilacija), pa pecite još 30 minuta dok pecivo ne postane zlatnosmeđe. I spremno je vaše bezglutensko uživanje!