Ukusna salata od bulgura s dimljenim lososom
Ko misli da salate moraju da budu samo prilog, taj nije čuo za našu hranljivu salatu! Orašasti bulgur, hrskava boranija, sveže začinsko bilje, lagani preliv od limuna i, na kraju, ali ne manje važno: nežno iskidani komadi dimljenog lososa. Ova salata od bulgura idealan je letnji obrok – bilo za ručak ili za večeru. Idealna je i u kombinaciji s roštiljem.
Salata od bulgura s dimljenim lososom
Sastojci za četiri porcije
-
150 g bulgura
150 g boranije
1 šaka kapra
3 crvena luka
50 ml limunovog soka
4 kašike maslinovog ulja
so
crni, mleveni biber
200 g dimljenog lososa; u komadu
3 kašike badema, mlevenih
kapar za posipanje
Priprema salate od bulgura s dimljenim lososom
1. Priprema bulgura i boranijePripremite bulgur prema uputstvu na pakovanju. Zatim ga dobro ocedite i pritisnite viljuškom. U međuvremenu očistite boraniju i blanširajte je u slanoj vodi oko pet minuta. Isperite u ledeno-hladnoj vodi i nasecite dijagonalno na komade dužine 2–3 cm.
2. Priprema salate
Oljuštite luk i nasecite ga na kockice. Pomešajte bulgur s boranijom, kaprom, lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem, pa začinite solju i biberom.
3. Serviranje
Salatu rasporedite na tanjire, iskidajte komadiće lososa i rasporedite ih po salati. Pospite bademima i ukrasite kaprom.
Gotovo za: oko 40 minuta (vreme pripreme bulgura: 10–15 minuta).
Savet: Ako želite, losos naravno možete zameniti dimljenim tofuom ili drugim izvorom proteina.