Tri ukusna recepta za supe koje će vam dati snagu
Proleće nam već šalje svoje prve vesnike. Nažalost, još je rano za začinsko bilje i domaće sorte povrća iz bašte ili s pijace. Do tada, utešićemo se ovim supama koje ne samo da su ukusne, već nas i prijatno greju, daju nam snagu i podižu imunitet.
Vreme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe:
1 supena kašika maslinovog ulja- 800 ml supe od povrća
- 100 ml kokosovog mleka
- 1 glavica crnog luka
- 2 stabljike celera
- 2 šargarepe
- 2 mlada luka
- 500 g krompira
- 150 g rukole (odvojite nekoliko listova na stranu za ukrašavanje)
- 1 supena kašika rendanog đumbira
- 2 supene kašike limunovog soka, po mogućnosti sveže ceđenog
- so
- biber
Priprema:
- Očistite i iseckajte crni i beli luk. Celer isecite na komadiće, a šargarepu na kolutove. Oljuštite krompir i isecite ga na kockice. Mladi luk isecite na tanke trake.
- U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Crni luk i celer dinstajte na njemu tri minuta. Dodajte beli luk, šargarepu i krompir i dinstajte još dva minuta uz mešanje. Dodajte supu od povrća i ostavite da se kuva oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
- Dodajte rukolu i ostavite da se kuva još tri minuta. Ispasirajte supu štapom za pasiranje. Vratite supu u šerpu i dodajte kokosovo mleko, rendani đumbir i limunov sok.
- Dodajte so i biber po ukusu, sipajte supu u činije, ukrasite mladim lukom, listovima rukole i s malo bibera, a zatim servirajte.
Vreme pripreme: 20 minuta
Sastojci za 4 osobe:
- 2 kafene kašike kokosovog ulja
- 3 kafene kašike soka od đumbira
- 1–3 supene kašike limunovog soka
- 200 ml kokosovog mleka
- 500 ml supe od povrća
- prstohvat sirovog šećera iz šećerne trske, ili malo više u zavisnosti od ukusa
- 1 šaka lešnika
- 1 kafena kašika ghee (gi) putera
- 6 stabljika limunove trave
- 2 glavice luka šalot
- 1 čen belog luka
- 800 g smrznutog graška
- 400 g fileta smuđa s kožicom
- 2 grančice nane
- so
- biber
Priprema:
- Odmrznite grašak. Operite limunovu travu i izaberite četiri najtanje stabljike, po potrebi blago zaoštrite vrhove i ostavite ih sa strane. Preostale dve stabljike lupkajte po dužini zadnjim delom noža ili supenom kašikom i isecite svaku na tri dela. Očistite šalot i beli luk.
- U šerpi zagrejte kokosovo ulje. Šalot i beli luk dinstajte na njemu na laganoj vatri četiri minuta dok ne postanu providni. Dodajte grašak i komadiće limunove trave i ostavite da se prži dva-tri minuta. Dodajte šećer, sok od đumbira, jednu supenu kašiku limunovog soka, kokosovo mleko i supu od povrća, sačekajte da sve provri, grašak kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok ne omekša.
- U međuvremenu ribu operite u hladnoj vodi, osušite papirnim ubrusom i proverite da li ima kostiju. Isecite je na 16 jednakih komada i probodite po četiri komada na svaku stabljiku limunove trave. Lešnike grubo iseckajte i propržite u premazanom tiganju bez masnoće a zatim ih ostavite na stranu. Nanu operite, protresite da se osuši i listove sitno iseckajte.
- Limunovu travu izvadite iz supe, supu ispasirajte štapom za pasiranje i procedite kroz sitnu cediljku. Začinite po ukusu ostatkom limunovog soka, šećerom, solju i biberom. U tiganju zagrejte ghee (gi) puter i na njemu pržite riblje ražnjiće sa svih strana na umerenoj vatri oko četiri minuta.
- Supu od graška raspodelite u duboke tanjire ili činije, na svaki tanjir stavite po jedan ražnjić smuđa, pospite pečenim lešnicima i ukrasite nanom.
Vreme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe:
- 4 cvekle
- 2 korena peršuna
- bujon od povrća
- mešavina začina
- malo kisele pavlake
- malo grubo rendanog rena
- so
- crni biber
Priprema:
- Očistite cveklu i koren peršuna i isecite na krupnije komade.
- Stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite da se krčka na srednjoj vatri oko 15–20 minuta dok komadi ne omekšaju dovoljno da mogu da se pasiraju.
- Ispasirajte štapom za pasiranje tako da ne ostanu grudvice i začinite po ukusu bujonom od povrća, mešavinom začina, solju i biberom. Za posluživanje pospite svežim renom ili ukrasite s malo kisele pavlake.