Favorit sezone: kolač od jagoda s čokoladnom podlogom i kremom od jogurta

Sastojci za 1 kalup za kolače, oko 28 cm ø

Kolač od jagoda
  • 3 jajeta
  • 170 g šećera
  • prstohvat soli
  • 50 ml biljnog ulja, malo i za kalup
  • 100 g brašna
  • kašika kakaoa u prahu
  • kašičica praška za pecivo
  • 600 g jagoda
  • 150 g punomasnog jogurta
  • 50 g šećera
  • 150 g pavlake za šlag
  • 2 kesice krem fixa (veganska alternativa: agar-agar ili karagenan. Doziranje prema uputstvima na pakovanju)
  • 3 kašike džema od jagoda
  • 70 g mlečne čokolade

Priprema kolača od jagoda s podlogom od čokolade i kremom od jogurta

1. Zagrejte rernu, pripremite testo
Zagrejte rernu na 200 °C uz uključene gornje i donje grejače. Lagano nauljite kalup za voćne torte (ø oko 28 cm). Jaja, 120 g šećera, so i ulje mutite 3 minuta štapnim mikserom. Pomešajte brašno s kakaom i praškom za pecivo pa umešajte u izmiksanu masu.
2. Ispecite kolač, pripremite krem
Sipajte testo u kalup i pecite u donjoj trećini 13–15 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Operite, očistite i pasirajte oko 250 g jagoda. Pomešajte s jogurtom i 50 g šećera. Umutite pavlaku za šlag sa krem fixom dok ne postane čvrsta, umešajte u krem od jagoda i hladite 15 minuta.
3. Kolač namažite džemom i ukrasite
Podlogu za tortu namažite džemom. Odozgo premažite kremom pa tortu stavite u frižider na dva sata. Čokoladu grubo naseckajte i istopite u posudi na vodenoj pari. Preostale jagode operite i osušite. Premažite tortu i pravolinijski poprskajte tečnom čokoladom. Ostavite glazuru da se stegne pre posluživanja.


Zanimljivosti o jagodama: činjenice o ovom slatkom voću

  • bolje suve: ako je moguće, izbegavajte pranje jagoda jer će inače zdravi plodovi izgubiti aromu. Prljavije primerke potopite nakratko u posudu s hladnom vodom i odmah pažljivo izvadite.

  • izvadite ih iz plastike: jagode nemojte da čuvate u plastičnoj ambalaži jer će brže početi da trule. Najbolje je da ih čuvate van plastičnih posuda – rastresite ih u cediljci ili rasporedite na tanjiru prekrivenim kuhinjskim papirom pa odložite u odeljak za voće i povrće u frižideru.

  • hladno i hladnije: jagode mogu jednostavno da se zamrznu – tako možete da produžite sezonu jagoda. Ovo voće postaje meko kada se odmrzne, a to znači da može savršeno da se pasira za smutije, sos od jagoda ili džem.