Dve ideje za svesni uskršnji branč
Pred ovogodišnji Uskrs mnoge životinje su spasene jer je ovaj put na prazničnom meniju vegetarijanski uskršnji branč koji će svakoga osvojiti i oduševiti.
Zato vam serviramo dva vegetarijanska recepta za uskršnji branč. Oni su potpuno u znaku svesne, zdrave ishrane i pretvaraju uskršnji doručak u vrhunski doživljaj.
Uskršnji recept za kaserolu od prosa i krem sira
Vreme pripreme: oko 20 minuta plus 45 minuta vreme pečenjaSastojci za 1 veliku kaserolu
o 140 g prosao 400 ml napitka od badema
o 50 g badema
o 2 supene kašike meda
o 1 pakovanje burbon vanilin-šećera
o 3 kruške
o 1 kg niskomasnog krem sira
o 5 jaja
o 1 supena kašika cimeta
o 1/2 kafene kašike pimenta
o 1/2 kafene kašike muskatnog oraščića
o 1 prstohvat kardamoma
o 1 prstohvat mlevenog đumbira
o 1 prstohvat mlevenog karanfilića
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite proso, napitak od badema i burbon vanilin-šećera u jednu šerpu. Sačekajte da kratko provri i ostavite da se kuva na srednjoj vatri 10 minuta. Procedite kroz cediljku i ostavite da se malo ohladi.
- Razbijte jaja. Žumance i med mutite mikserom dok smesa ne postane penasta. Dodajte cimet, piment, kardamom, đumbir, karanfilić i muskatni oraščić pa sve promešajte. Dodajte sir i proso i promešajte.
- Umutite belanca u čvrst sneg i pomešajte ih sa smesom. Stavite testo u kaserolu. Isecite kruške na debele kriške i poređajte u kaserolu. Pecite u rerni 45 minuta.
- Sitno iseckajte bademe, pospite ih preko kaserole i uživajte u njoj dok je još topla.
Vegetarijanske uskršnje sarmice za uskršnji branč
Vreme pripreme: 80 minutaSastojci za 4 osobe:
o 300 g basmati pirinča
o 2 supene kašike ulja za prženje
o 300 ml supe od povrća (bez kvasca)
o 150 g pavlake za kuvanje od ovsa (alternativno pavlaka za kuvanje od soje)
o 1 crvena paprika
o 200 g šampinjona
o 1 glavica kupusa
o 2 luka
o 200 g gaude
o 2 jaja
o 1 supena kašika skroba
o 1 veza vlašca
o 1 prstohvat soli
o 1 prstohvat bibera
o kuhinjski konac
Priprema:
- Skuvajte pirinač. Papriku očistite, operite i iseckajte na sitne kocke. Šampinjone osušite i iseckajte. Narendajte gaudu. Vlašac operite, osušite i isecite na sitne komade. Dve supene kašike vlašca ostavite sa strane.
- Iseckanu papriku, šampinjone, gaudu i vlašac pomešajte s pirinčem i jajima. Začinite solju i biberom. Skinite osam velikih listova kupusa, operite, osušite i blanširajte u ključaloj slanoj vodi oko pet minuta. Ostavite ih da se dobro osuše a debele žile listova isecite ravno.
- Fil od pirinča rasporedite na listove. Savijte ivice ka unutra, umotajte listove i vežite kuhinjskim kanapom.
- Sitno iseckajte luk. Zagrejte ulje i prodinstajte sarmice dok ne postanu smeđe sa svih strana. Dodajte luk i prodinstajte ga. Zalijte supom od povrća i pavlakom za kuvanje. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Zatim izvadite sarmice i odložite ih na toplo mesto.
- Da bi sos bio gust, pomešajte skrob sa dve supene kašike vode, dodajte smesu u sos i prokuvajte. Začinite solju i biberom.
- Na kraju stavite sarmice u sos i pospite preostalim vlašcem.