Recept za vrapove: brza priprema vegetarijanskih specijaliteta
Punjena, slasna bomba: vrap je zdrav, hrskav i istovremeno slastan. Zamotane tortilje imaju odličan ukus kada se jednu i tople i hladne, a takođe su praktične za pakovanje. To ih čini idealnim međuobrokom za ručak u kancelariji ili na pikniku s prijateljima.
Naš omiljeni recept za vrapove
Sastojci za 4 vrapa s leblebijama i pestom
- 80 g feta sira
- 1 glavica luka
- 1 čen belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- 200 g naseckanog paradajza (npr. iz konzerve dmBio)
- 200 g leblebija
- 1/2 kašičice paprike u prahu
- so
- crni biber, sveže mleven
- šaka korijandera
- šaka peršuna
- šaka bosiljka (oko 22 g)
- 2 kašike blanširanih badema
- kašika limunovog soka
- šaka ajsberg salate (oko 30 g)
- 1 crveni luk
- 1 limun, organski
- 4 tortilje od brašna
1. Pripremite sos od paradajza
Luk i beli luk oljuštite i naseckajte. Lukove dinstaje u tiganju na kašici vrućeg ulja dok ne postanu prozirni. Umešajte paradajz s oceđenim leblebijom i dinstajte dok ne postane gusto, oko 15 minuta. Začinite paprikom, solju i biberom.
2. Napravite pesto
U međuvremenu isperite začinsko bilje za pesto i protresite ga. Uklonite malo stabljika korijandera, a ostatak pasirajte s bademima, limunovim sokom i 4 kašike ulja dok ne postane kremasto. Posolite i pobiberite.
3. Naseckajte povrće, ugrejte tortilju i punite je
Luk i beli luk oljuštite i naseckajte. Lukove dinstaje u tiganju na kašici vrućeg ulja dok ne postanu prozirni. Umešajte paradajz s oceđenim leblebijom i dinstajte dok ne postane gusto, oko 15 minuta. Začinite paprikom, solju i biberom.
2. Napravite pesto
U međuvremenu isperite začinsko bilje za pesto i protresite ga. Uklonite malo stabljika korijandera, a ostatak pasirajte s bademima, limunovim sokom i 4 kašike ulja dok ne postane kremasto. Posolite i pobiberite.
3. Naseckajte povrće, ugrejte tortilju i punite je
Zelenu salatu operite, crveni luk oljuštite i narežite na uske kolutiće. Nasecite limun na četvrtine i pustite da odrezane strane porumene u tiganju. Tortilje kratko zagrejte po želji. Premažite pestom i punite sa svim pripremljenim sastojcima. Izmrvite fetu po vrhu i poslužite ih zamotane.