Recept za cimet rolnice: tri ukusne varijante klasika s cimetom
Ko ga još ne voli, taj očaravajući miris sveže pečenih cimet rolnica! Uz naša tri recepta za cimet rolnice možete da birate između klasičnih švedskih, bezglutenskih ili veganskih varijanti. Vazdušasto testo izvorno potiče iz Švedske i u međuvremenu se etabliralo u brojnim zemljama kao klasik među pekarskim proizvodima.
Recept za cimet rolnice prema skandinavskoj recepturi
Šta je potrebno za pripremu?
Za testo s kvascem:
- 250 ml punomasnog mleka
- 25 g svežeg kvasca
- 75 g omekšalog kvasca
- 450 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)
- 50 g smeđeg šećera
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 90 g omekšalog maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 4 kašičice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
Dodatno:
- 1 jaje umućeno s malo mleka
- granulirani šećer
Postupak
1. Pripremite testo s kvascem
Da biste napravili testo s kvascem, zagrejte mleko u malom loncu na šporetu. Ne sme da bude vruće, već ga treba samo zagrejati. Zatim uzmite 5–6 kašika toplog mleka, sipajete u posudu i u njega izmrvite sveži kvasac. Mešajte dok se kvasac ne otopi. Maslac nasecite na kockice i dodajte u ostatak mleka pa pustite da se otopi na laganoj vatri.
2. Sastojke pomešajte, testo obradite i razvaljajte
Potom u posudu dodajte brašno, šećer, so, mleko s kvascem i preostalo mleko s maslacem i dobro mesite nekoliko minuta. Zatim testo oblikujte u veliku kuglu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena. Testo izbušite šakom, zatim ga izvadite iz posude i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik veličine oko 40 x 60 cm.
3. Pripremite nadev od cimeta, nasecite testo na trakice
Pomešajte maslac sa šećerom i cimetom pa smesu glatko rasporedite po pravougaoniku od testa. Jednu polovinu razvučenog testa preklopite na pola pa drugu stranu preklopite u ravni. Zatim nožem za picu isecite 12 traka testa (svaka neka bude široka oko 2 cm) paralelno s kraćom stranom. Zatim uvrnite pojedinačno trake, pazeći da ih ne pokidate. Potom zarolajte trakice testa kao pužiće, a kraj podvucite ispod testa. Skoro gotove cimet-rolnice stavite na dva pleha obložena papirom za pečenje, pazeći da budu dovoljno razmaknute.
4. Pustite cimet rolnice da odmore i ispecite ih
Peciva s cimetom moraju da odstoje prekrivena kuhinjskom krpom još 30 minuta. Zagrejte rernu na 200 °C (s uključenim gornjim i donjim grejačima). Na kraju pužiće premažite razmućenim jajetom i pospite sitnim šećerom. Stavite u rernu na 13 do 15 minuta, pecite dok ne porumene – i to je to!
Recept za cimet rolnice: bezglutenska slast
Šta je potrebno za pripremu?
Za testo s kvascem:
- 500 g svetlog bezglutenskog brašna
- 2 kašičice ljuspica psilijuma
- prstohvat soli
- 10 g suvog kvasca
- 350 ml mlakog mleka
- 100 g zrnastog sira
- 4 kašike smeđeg šećera
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 jaje
Za punjenje:
- 30 g omekšalog maslaca
- 2 kašičice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
- 100 g smeđeg šećera
Dodatno:
- 1 jaje umućeno s malo mleka
- granulirani šećer
-
omekšali maslac
Postupak
1. Pripremite testo s kvascem
Za pripremu testa s kvascem u posudu se proseje brašno bez glutena, dodaju ljuspice psilijuma i so. Napravite rupu u sredini smese brašna i dodajte suvi kvasac i šećer. Sada pažljivo prelijte oko 6 kašika mlakog mleka i ostavite kvasac da odstoji oko 15 minuta dok ne počne da stvara mehuriće.
2. Pomešajte sastojke i nastavite s obradom testa
U sledećem koraku u testo se dodaju sir, šećer, maslac i jaje. Sada sve temeljno mesite dok ne dobijete glatko, podatno testo s kvascem. Potom ostavite testo da odstoji 15-tak minuta da se digne.
3. Pripremite nadev od cimeta i testo nasecite na trakice
Za pripremu nadeva od cimeta prvo razvaljajte testo na glatkoj, pobrašnjenoj površini u pravougaonik veličine oko 40 x 60 cm i premažite ga omekšalim maslacem. Zatim pospite smesom cimeta i šećera i nasecite na trakice debljine oko 3 cm pa zarolajte da oblici izgledaju poput pužića. Budući da je testo manje postojano zbog nedostatka glutena, možete oblikovati posebno lepe cimet-rolnice.
4. Pustite cimet rolnice da odmore i ispecite ih
Da bi kvasac potpuno otpustio svoje delovanje, pužiće je potrebno ostaviti pokrivene na toplom još 20 minuta. Potom ih premažite smesom jaja i mleka i pospite granuliranim šećerom. Zagrejte rernu na 200 °C (donji/gornji grejači). Pecite rolnice s cimetom na plehu za pečenje 13–16 minuta. Bezglutenska čarolija s cimetom biće spremna!
Više sastojaka za pečenje možete da pronađete na dm.rs.
Recept za cimet rolnice: veganski trenuci užitka
Za pripremu su vam potrebne namirnice
Za testo od kvasca
- 1 kockica svežeg kvasca
- 375 ml tople vode
- 1 kašika smeđeg šećera
- 40 g kokosovog ulja ili veganskog maslaca
- 1 kašičica soli
- 600 g pšeničnog brašna tip 550
Za punjenje:
- 140 g veganskog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 3–4 kašike cejlonskog cimeta
Dodatno:
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašike hladne vode
- 1 limun (sok)
- burbon vanila
Postupak
1. Pripremite testo s kvascem
Sveži kvasac izmrvite u posudu i pomešajte s toplom vodom i šećerom. Zatim ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Voda treba da bude samo mlaka, ni u kom slučaju vrela. Kvasac treba da nabubri i izađe na površinu vode.
Polako zagrejte kokosovo ulje ili veganski maslac da postane tečan i postepeno ga zajedno sa solju i 400 g brašna dodajte u preostalo testo pa mesite dok se ne dobije jednolična masa. Sada pokrijte testo i ostavite da se diže na toplom mestu sat vremena. Zatim dodajte preostalih 200 g brašna, dobro premesite i ostavite da se diže još sat vremena.
2. Razvijte testo, pripremite nadev
Izvadite veganski maslac iz frižidera da bi postigao sobnu temperaturu. Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Maslac, šećer i cimet dobro izmešajte u posudi i ravnomerno rasporedite po razvijenom testu.
Zatim testo čvrsto zarolajte u dugačak rolat. Narežite rolat na 10–12 jednakih delova.
3. Cimet-rolnice ostavite da odmore, pripremite šećernu glazuru i ispecite ih.
Rolnice s cimetom stavite na pleh za pečenje i ostavite da se dižu još 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 °C (uključite ventilaciju). Pecite rolnice oko 30–40 minuta. Kada se malo ohlade, pomešajte šećer u prahu, vodu, limunov sok i malo burbon vanile pa dobijenom glazurom premažite pužiće. Vaš veganski užitak je spreman!
Volite li vegansku hranu? Na dm.rs sasvim sigurno ćete pronaći nešto za svačiji ukus!