Active Beauty
Priprema i upotreba kiselog testa: šta treba da znate na samom početku
Tekst:
vreme čitanja: min
Priprema kiselog testa: šta treba da znate na samom početku

Priprema i upotreba kiselog testa: šta treba da znate na samom početku

Mnogim amaterskim pekarima priprema kiselog testa visoko je na popisu stvari koje se još ne usuđuju da probaju. No nemojte da se brinete zbog toga! Zahvaljujući našem receptu za ukusan hleb i odgovarajućim uputstvima, uskoro ćete i vi postati ponosni na svoj hleb od kiselog testa!

Priprema kiselog testa: uz ovaj recept uspećete bez problema

Sastojci za kiselo testo

Priprema kiselog testa


1. Sjedinite sastojke i ostavite da odstoje.
U posudi pomešajte 60 g brašna sa 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite na toplom 72 sata. Svakog dana promešajte jednom i ponovno poklopite. Zatim umešajte 75 g brašna i 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati.

2. Preostale sastojke pomešajte i pospite brašnom.
Umešajte u testo preostalo brašno i još 100 ml mlake vode. Pokrijte i ostavite da odstoji još 12 sati. Kiselo testo sada je spremno, a trebalo bi da bude vazdušasto i lagano, i da miriše na kiselo. Po ovom receptu dobijate oko 500 g kiselog testa. Pomešajte s brašnom navedenim u receptu za hleb i ostavite da se diže.

Kiseli stanar frižidera
Neiskorišćeno kiselo testo možete da čuvate u frižideru u tegli s poklopcem na odvrtanje. No poklopac ne sme da bude previše čvrsto zatvoren jer kiselom testu treba kiseonik. Ako ga ne koristite redovno, kiselo testo bi trebalo da „osvežite“ s dve kašike ražanog brašna i 1–2 kašike vode svakog dana, u toku 1–2 nedelje. Čim se posle nekoliko sati pojave mehurići vazduha, može da se vrati u frižider. Tako ga možete čuvati godinama. Višak takođe može da se koristiti kao „aroma“ za testa s kvascem.

Recept: hrskavi hleb od kiselog testa

Sastojci za hleb od kiselog testa

  • 25 g kiselog testa
  • 100 g ražanog brašna, tip 997, i još brašna za izradu testa
  • 350 g ražanog brašna, tip 1150
  • 300 g pšeničnog brašna, tip 1050
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • ½ kocke kvasca

Priprema hleba od kiselog testa

1.Pripremite kiselo testo i pustite da nadođe
Kiselo testo pomešajte s 50 ml vode i 50 g ražanog brašna tip 997, pokrijte folijom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje osam sati. Potom ponovno umešajte 50 g ražanog brašna tip 997 i 75 ml vode, poklopite i ostavite da odstoji najmanje osam sati. Testo treba da razvije dosta mehurića vazduha i da naraste. Jednom kratko promešajte. Izvadite oko 100 g i zamrznite ili odložite u frižider za sledeći put kada budete pekli hleb.

2.Pomešajte kiselo testo i preostale sastojke s ražanim brašnom tip 1150, pšeničnim brašnom i solju, pa stavite u mešalicu za testo. Šećer i kvasac otopite u otprilike 350 ml mlake vode, sipajte i sve zamesite u glatko testo. Pokrijte testo i ostavite da se diže oko sat vremena dok se ne udvostruči.

3. Oblikujte i pecite
Testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte duguljastu veknu koju potom stavite u pobrašnjenu korpicu, pokrijte i ostavite oko 30 minuta da nadođe. Zagrejte rernu na 220 °C, s opcijom pečenja s gornje i s donje strane. Stavite testo u rernu, dodajte veliku šolju provrele vode na vruće dno rerne, potom zatvorite vrata šporeta i pecite hleb 15 minuta. Posle toga nakratko otvorite vrata rerne kako bi izašla para. Smanjite temperaturu na 190° C i pecite hleb još 35–45 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i ne secite ga do sledećeg dana.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.