Praznični meni: Sočna dinstana jagnjeća kolenica
Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija poći će za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Božićni meni za ljubitelje mesa: pikantno parče mesa, kremasta palenta i reš pečeni brioš sa suvim voćem. Mhm… polazi nam voda na usta? Pređimo onda na ovaj recept vrhunskog kuvara iz regije Pongauer Vitusa Vinklera.
Božićni meni – glavno jelo: dinstana jagnjeća kolenica s palentom i aromatičnim briošem
Sastojci za jagnjeću kolenicu
Jagnjeće kolenice premažite BBQ sosom i gratinirajte ih u rerni na roštiljskoj funkciji na srednjoj rešetki dva minuta. Sada prelijte sa 4 supene kašike jagnjećeg sosa i gratinirajte još jedan minut. Zatim prelijte tanjir s jednom kašikom jagnjećeg sosa i pospite divljim cvetovima.
Božićni meni – glavno jelo: dinstana jagnjeća kolenica s palentom i aromatičnim briošem
sa suvim voćem
Sastojci za jagnjeću kolenicu
- 4 jagnjeće kolenice (oko 800 g – 1000 g) od prednjih nogu
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 2 supene kašike suncokretovog ulja (na primer, dmBio)
- 400 g oljuštenog celera, isečenog na kockice
- 400 g oljuštene šargarepe, isečene na kockice
- 200 g crnog luka, isečenog na kockice
- 200 g praziluka, isečenog na veće komade
- 1 supena kašika đumbira, sitno iseckanog
- 2 čena belog luka, sitno iseckanog
- 300 ml crnog vina
- 1 čašica jabukovog balzamiko sirćeta
- 50 g paste od paradajza (na primer, dmBio)
- 2 l čaja od žalfije
- 200 g oljuštenog paradajza u soku, iz konzerve
- 2 lovorova lista
- 8 zrna bibera
- 2 bobice kleke
- 1 grančica timijana
- 1 grančica ruzmarina
- 1 kafena kašika kukuruznog skroba za vezivanje
- 4 lista žalfije, propržena na puteru
- malo aluminijumske folije
- 1 šaka suvih cvetova
- 4 supene kašike BBQ sosa (slobodno upotrebite sos kupljen u prodavnici)
Priprema jagnjeće kolenice
Zagrejte rernu na 160 °C. Jagnjeće kolenice dobro propržite sa svih strana u maslinovom i suncokretovom ulju, izvadite ih i u istoj šerpi dobro propržite kockice povrća, đumbir i beli luk pa deglazirajte s malo crnog vina. Ponavljajte ovaj postupak dok povrće lepo ne potamni. Zatim dodajte pastu od paradajza i pecite. Deglazirajte preostalim crnim vinom i jabukovim balzamiko sirćetom, sačekajte da se malo redukuje, a zatim dopunite čajem od žalfije i paradajzom. Dodajte začine i ponovo zakuvajte. Sada dodajte jagnjeće kolenice i u prvom koraku dinstajte sat vremena na temperaturi od 160 °C, zatim smanjite temperaturu na 130 °C i dinstajte još sat vremena dok ne bude gotovo. Mekane jagnjeće kolenice pažljivo izvadite, stavite na parče aluminijumske folije, prelijte s malo safta od pečenja i umotajte. Sos od pečenja procedite kroz sito i ostavite da se dodatno redukuje. U nastavku ponovo zagrejte sos, dodajte listove žalfije i zgusnite kukuruznim skrobom.Jagnjeće kolenice premažite BBQ sosom i gratinirajte ih u rerni na roštiljskoj funkciji na srednjoj rešetki dva minuta. Sada prelijte sa 4 supene kašike jagnjećeg sosa i gratinirajte još jedan minut. Zatim prelijte tanjir s jednom kašikom jagnjećeg sosa i pospite divljim cvetovima.
Sastojci za palentu
- 200 ml vode
- 10 g sušenog timijana
- 150 ml mleka
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g bele palente (kukuruzni griz)
- sveže rendani muskatni oraščić
- so
- sveže mleveni biber
- 1 limun (sok i kora)
- 100 ml čvrsto ulupane slatke pavlake
- kelj u prahu, za dekoraciju
Priprema palente
Prokuvajte vodu u šerpi s drškom, dodajte timijan i ostavite da odstoji poklopljeno najmanje 10 minuta. Zatim dodajte mleko, slatku pavlaku, muskatni oraščić, so i biber pa prokuvajte. Polako umešajte kukuruzni griz i nastavite da mešate dok ne dobijete kremastu smesu, a zatim umešajte limunov sok.Pre serviranja još jednom prokuvajte kukuruzni krem, a ulupanu slatku pavlaku i limunovu koru dodajte u kremastu palentu, promešajte i odmah servirajte. Preko kremaste palente pospite kelj u prahu (za to može da vam pomogne cediljka za čaj).
Sastojci za brioš sa suvim voćem
- 2 velike kriške brioša
- 100 g svežijeg ovčijeg sira
- 1 kafena kašika timijana
- so i biber
- 1/2 limuna, sok i kora
- 10 kandiranih kockica đumbira
- 10 sušenih brusnica (na primer, dmBio)
- 10 sušenih plodova duda
- 2 sušene kajsije bez koštice (na primer, dmBio)
- 1 supena kašika putera za prženje