Praznični meni: drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom i bobičastim voćem
Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler (Vitus Winkler) kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda, već je i odličnog ukusa. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima svakom hobi kuvaru polazi za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Smatramo da je sladak završetak neizostavni deo svakog dobrog prazničnog menija. Vrhunski kuvar iz regije Pongauer Vitus Vinkler (Vitus Winkler) ovim drobljencem s pavlakom i bobičastim voćem, ne samo da je zaokružio meni ovom ukusnom poslasticom, već mu je dekorativnom voštanom kruškom dao i umetničku notu.
Praznični meni desert: drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom i bobičastim voćem
Sastojci za drobljenac (zdrobljenu palačinku) s pavlakom
- 225 g pavlake
- 75 g šlaga
- 55 g brašna
- 3 jaja
- 45 g šećera
- 1 prstohvat soli
- pravi vanilin šećer
- sok i kora pola limuna
- puter za podmazivanje pleha
- brašno za posipanje pleha
- šećer u prahu za posipanje drobljenca (zdrobljene palačinke)
- 100 g zamrznutog bobičastog voća (borovnice, maline), odmrznuto
Priprema drobljenca (zdrobljene palačinke) s pavlakom
Zagrejte rernu na 200 °C. Odvojite žumanca i belanca i mutite belanca s prstohvatom soli i polovinom šećera dok ne postanu penasta. Zatim umutite žumanca, ostatak šećera i vanilin šećer u odvojenoj posudi, takođe dok ne postanu penasti, i mešajte sa ostalim sastojcima (pavlaka, šlag, brašno, sok/kora limuna) dok ne dobijete glatku smesu. Sada pažljivo dodajte sneg od belanaca i promešajte. Posudu za rernu ili pleh premažite puterom i pospite brašnom. Rasporedite bobičasto voće po posudi i sipajte smesu za drobljenac (zdrobljenu palačinku) s pavlakom. Stavite u rernu na 170 °C 15 minuta. Zatim pospite šećerom u prahu i ostavite još pet minuta u rerni da se karamelizuje.Praznični dekorativni element: voštana kruška
Prefinjena voštana kruška jednostavno se pravi i prava je atrakcija na tanjiru za desert. Ali budite oprezni: Voštani sloj ne sme da se jede – ali kruška i ukusni krem s puterom od badema i jogurtom ispod njega i te kako smeju!Sastojci za voštanu krušku
- 4 kruške
- sok od pola limuna
- 1 l soka od kruške
- 1 kafena kašika listova timijana
- 1 supena kašika meda (na primer, dmBio)
- 500 g pčelinjeg voska
Priprema voštanih krušaka
Sok od kruške skuvajte s listovima timijana i limunovim sokom. U međuvremenu oljuštite kruške i kuvajte ih dok ne omekšaju u ključalom soku od kruške. Zatim ih sklonite sa šporeta i ostavite ih da odstoje još 15 minuta pokrivene u soku od kruške. Kruške potom dobro ocedite i osušite kuhinjskim ubrusom. Pčelinji vosak polako otopite u visokoj uskoj šerpi na tihoj vatri, a zatim umočite kruške jednu po jednu u topao, tečni pčelinji vosak. Ponovite ovaj postupak dva do tri puta dok se preko krušaka ne uhvati sloj pčelinjeg voska. Kruške ostavite da odstoje najmanje nedelju dana.Ukusan finiš – Kako da dezert bude atrakcija!
Sastojci za serviranje
- listići badema, proprženi u tiganju s puterom
- 200 g bele čokolade
- 50 g prečišćenog putera (na primer, gi, dmBio)
- 1 prstohvat mlevene kurkume (na primer, dmBio)
- suve maline, grubo izmrvljene
- 100 g putera od badema
- 100 g jogurta
- 1 supena kašika vanilin-šećera
Drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom – kako se servira
Belu čokoladu sa prečišćenim puterom i kurkumom stavite u činiju i istopite na vodenoj pari. U međuvremenu oljuštite voštane kruške, a zatim oljuštene kruške do pola umočite u tečnu čokoladu. Poređajte kruške na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Puter od badema i jogurt pomešajte tako da dobijete glatku smesu i zasladite prstohvatom vanilin-šećera.Krem od badema i jogurta stavite na sredinu tanjira i pospite ga malinama i listićima badema. Krušku stavite u sredinu i uživajte u vrućem drobljencu (zdrobljenoj palačinki).