Active Beauty
Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve
Tekst: , Rezept: Stockfood
vreme čitanja: min
Bundeva napokon!

Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve

Jede vam se bundeva, a malo za promenu probali biste nešto drugo, a ne čorbu? Naš recept za pitu od bundeve ovo povrće pretvara u jesenju zvezdu…

Recept za pitu od bundeve: ukusan jesenji kolač

Sastojci za jedan kalup za pitu (promer oko 22 cm ⌀)

  • 175 g brašna
  • 75 g maslaca (za kalup)
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • sušene mahunarke
  • 600 g pirea muskatne bundeve
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 300 g šlaga
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta (na primer, dmBio)
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice začina za medenjake

Priprema pite od bundeve

  1. Pripremite testa
    Umesite brašno, maslac, jaje, so, 50 g šećera i prema potrebi dodajte hladnu vodu. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju (održiva alternativa: maramice od pčelinjeg voska) i tako neka odstoji oko 30 minuta.

  2. Dinstajte bundevu u prethodno zagrejanoj rerni

  3. Nasecite bundevu na kockice i dodajte u šerpu sa 100 ml vode. Dinstajte poklopljeno oko 15 minuta dok ne omekša. Dobro procedite, napraviti pire i pustite da se ohladi. Rernu prethodno zagrejte na 180 °C, uz uključene gornje i donje grejače. Maslacem namastite kalup za pite (promer oko 22 cm ⌀).

  4. Ispecite testo
    Umestite testo i obložite njime kalup. Pritisnite ga po dnu i uz ivice. Prekrijte testo papirom za pečenje preko koga ćete staviti sušene mahunarke, pa pecite oko 10 minuta na srednjoj rešetki. Odstranite mahunarke i papir pa pustite da se testo prohladi.

  5. Pripremite pire od bundeve i ispecite pitu
    Pomešajte pire od bundeve sa smeđim šećerom, skrobom, 150 g pavlake za šlag, tri jajeta, muskatnim oraščićem, cimetom i đumbirom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je na prhko testo i pecite u rerni na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi.

  6. Preporuka za posluživanje

  7. Pre posluživanja umutite 150 g šlaga. Dodajte u poslastičarsku kesu i ukrasite pitu. Poslužite posuto začinima za medenjake.

Povrće u kolačima? Ukusno!

Premda dodavanje povrća u kolače zvuči neuobičajeno, ovo i ne mora da bude tako, posebno ako se, strogo gledano, i ne radi o povrću. Bundeve se svrstavaju u red voća i mešavina su povrća i voća. Muskatna bundeva u našem receptu ima blago začinski ukus i podseća na muskatni oraščić. U supermarketima ili na pijaci prepoznaćete je po zelenkasto-bež ili mat žutoj boji i rebrastom obliku.

It’s Pumpkin Spice Season

Barem otkad uživamo u Pumpkin Spice Latteu, uživamo i u Pumpkin Spiceu koji se našao na policama sa začinima u našoj kuhinji. Osim za tople napitke, ova začinska mešavina može da se koristi i za kolače ili slana jela poput čorbi i karija.

Iz kućne radinosti: začin Pumpkin Spice

Sastojci za oko 150 g

  • 4 kašike cimeta (na primer, dmBio)
  • 2 kašike mlevenog pimenta
  • 2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 kašike mlevenog đumbira
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića

Priprema začina Pumpkin Spice

Mlevene začine stavite u posudu i dobro promešajte. Zatim odložite u hermetički zatvorenu staklenu teglu s poklopcem na odvrtanje.

Ukus bundeve ne dolazi dovoljno do izražaja?

Zato probajte ovu hranu koja greje dušu. Ovde ćete pronaći ukusan recept za kari od leblebije.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.