Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve
Jede vam se bundeva, a malo za promenu probali biste nešto drugo, a ne čorbu? Naš recept za pitu od bundeve ovo povrće pretvara u jesenju zvezdu…
Recept za pitu od bundeve: ukusan jesenji kolač
Sastojci za jedan kalup za pitu (promer oko 22 cm ⌀)
- 175 g brašna
- 75 g maslaca (za kalup)
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- sušene mahunarke
- 600 g pirea muskatne bundeve
- 150 g smeđeg šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 300 g šlaga
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašičica cimeta (na primer, dmBio)
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1/2 kašičice začina za medenjake
Priprema pite od bundeve
-
Pripremite testa
Umesite brašno, maslac, jaje, so, 50 g šećera i prema potrebi dodajte hladnu vodu. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju (održiva alternativa: maramice od pčelinjeg voska) i tako neka odstoji oko 30 minuta. -
Dinstajte bundevu u prethodno zagrejanoj rerni
-
Nasecite bundevu na kockice i dodajte u šerpu sa 100 ml vode. Dinstajte poklopljeno oko 15 minuta dok ne omekša. Dobro procedite, napraviti pire i pustite da se ohladi. Rernu prethodno zagrejte na 180 °C, uz uključene gornje i donje grejače. Maslacem namastite kalup za pite (promer oko 22 cm ⌀).
-
Ispecite testo
Umestite testo i obložite njime kalup. Pritisnite ga po dnu i uz ivice. Prekrijte testo papirom za pečenje preko koga ćete staviti sušene mahunarke, pa pecite oko 10 minuta na srednjoj rešetki. Odstranite mahunarke i papir pa pustite da se testo prohladi. -
Pripremite pire od bundeve i ispecite pitu
Pomešajte pire od bundeve sa smeđim šećerom, skrobom, 150 g pavlake za šlag, tri jajeta, muskatnim oraščićem, cimetom i đumbirom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je na prhko testo i pecite u rerni na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi. -
Preporuka za posluživanje
-
Pre posluživanja umutite 150 g šlaga. Dodajte u poslastičarsku kesu i ukrasite pitu. Poslužite posuto začinima za medenjake.
Povrće u kolačima? Ukusno!
Premda dodavanje povrća u kolače zvuči neuobičajeno, ovo i ne mora da bude tako, posebno ako se, strogo gledano, i ne radi o povrću. Bundeve se svrstavaju u red voća i mešavina su povrća i voća. Muskatna bundeva u našem receptu ima blago začinski ukus i podseća na muskatni oraščić. U supermarketima ili na pijaci prepoznaćete je po zelenkasto-bež ili mat žutoj boji i rebrastom obliku.
It’s Pumpkin Spice Season
Barem otkad uživamo u Pumpkin Spice Latteu, uživamo i u Pumpkin Spiceu koji se našao na policama sa začinima u našoj kuhinji. Osim za tople napitke, ova začinska mešavina može da se koristi i za kolače ili slana jela poput čorbi i karija.
Iz kućne radinosti: začin Pumpkin Spice
Sastojci za oko 150 g
- 4 kašike cimeta (na primer, dmBio)
- 2 kašike mlevenog pimenta
- 2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
- 2 kašike mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog karanfilića
Priprema začina Pumpkin Spice
Mlevene začine stavite u posudu i dobro promešajte. Zatim odložite u hermetički zatvorenu staklenu teglu s poklopcem na odvrtanje.
Ukus bundeve ne dolazi dovoljno do izražaja?
Zato probajte ovu hranu koja greje dušu. Ovde ćete pronaći ukusan recept za kari od leblebije.