Active Beauty
Ovaj recept za testo za vafle zasladiće vam božićne dane
Tekst: , Rezept: Stockfood
vreme čitanja: min
Recept s brašnom

Ovaj recept za testo za vafle zasladiće vam božićne dane

Naš recept za testo za vafle idealan je za praznike i donosi božićnu radost na vaš tanjir! Sa samo nekoliko sastojaka možete da kreirate mekane, zlatne vafle koji će biti hit na svakom božićnom okupljanju. Recept je jednostavan, a vlafi savršeno prijaju uz božićnu kafu.

Recept za testo za vafle: s pečenim kriškama pomorandže i šlagom

Sastojci za 6–8 komada

  • 2 jajeta
  • 125 g mekog maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 kašike vanilin-šećera
  • kašičica limuna iz organske proizvodnje
  • 200 g pšeničnog brašna, tip 550
  • kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 ml mlaćenice
  • biljno ulje za pekač za vafle
  • 4 pomorandže iz organske proizvodnje
  • 40 g sušenih brusnica
  • 100 g pavlake za šlag
  • maslac za prženje

Priprema vafla s pečenim kriškama pomorandže i šlagom

1. Pripremite testo, ostavite ga da odstoji
Odvojite žumance i belance. Maslac umutite sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom i žumancetom dok smesa ne postane kremasta. Potom izmešajte brašno, prašak za pecivo i so pa umešajte u tečnu smesu, kašiku po kašiku, naizmenično s mlaćenicom. Belance umutite u čvrst sneg i pažljivo umešajte u masu. Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.
2. Zagrejte pekač za vafle pa ih ispecite
Pekač za vafle pustite da se zagreje i nauljite ga. Zatim pecite testo u serijama 3–4 minuta dok ne dobijete otprilike osam zlatnožutih vafla, pa ih, prema želji, nakratko stavite u rernu na 60 °C.
3. Pripremite preliv
Dok se vafli peku, operite pomorandžu i sitno narendajte koricu. Ostale pomorandže sitno nasecite. Brusnice nasecite na manje komade i umutite čvrsti šlag.
4. Karamelizujte pomorandže i složite vafle
Istopite maslac u tiganju i lagano zažutite i karamelizujte kriške pomorandže. Zatim gotove vafle poslužite s pomorandžama, šlagom i brusnicama pa pospite pomorandžinom koricom. Prema želji, vafle možete da oplemenite javorovim sirupom ili maslacem od cimeta.


Uz njih prija: za savršeno praznično uživanje i stvaranje lepog kontrasta toplim vaflima odličan dodatak je klasični sladoled od vanile. Zavisno od vaših želja, mogu da se posluže i veganski ukusi sladoleda koji će zasigurno oduševiti sve. Ako želite još više da eksperimentišete ili uz vafle da poslužite još toga, možete da isprobate naše recepte za nezglutenske kolačiće kako biste se zaista oraspoložili u vreme Božića.

Na dm.rs nalazi se posebno velik izbor sastojaka za pečenje.

Bakini saveti za odlične vafle:

1. Odgovarajuće brašno za testo za vafle
Odgovarajuće brašno ključno je za savršene vafle. Pšenično brašno tip 550 idealno je za pečenje i pravljenje testa.

2. Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi
Kako bi vafli uspeli, važno je da sastojci poput maslaca, jaja i mlaćenice budu sobne temperature. Tako ih je lakše obraditi u glatko testo.

3. Pripremite testo za vafle unapred
Pozvali ste goste na božićnu kafu i pitate se da li je moguće testo za vafle pripremiti ranije? Da bi vaši vafli i dalje bili posebno ukusni, testo možete da pripremite dva do tri sata unapred.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.