Nešto drugačija pica: recept za pinsu toliko je dobar!
Nešto između pice i fokače: pinsa je hit koji dolazi iz Italije. Recept iziskuje malo strpljenja: kako bi testo bilo izdašno i prhko, može da se drži u frižideru do dva dana. Vreme čekanja se isplati zbog odličnog rezultata. Testo može da se nadeva povrćem i mocarelom. Pinsa je hrskava, vazdušasta alternativa pici.
Koja je razlika između pinse i pice?
Pinsa je specijalitet od testa poreklom iz Rima, zahvaljujući tome i nosi naziv „Pinsa Romana“. Osmišljena je 2001. godine u okviru jedne pekarske kompanije iz Rima i važi za pridošlicu na gastronomskoj sceni.
- klasična pica obično se pravi samo od pšeničnog brašna. Za pinsu se koristi i sojino, pirinčano ili brašno od leblebija, što testo čini veoma hrskavim.
- za razliku od pice, ali slično kvasnom testu, priprema testa za pinsu traje dugo. Testo za pinsu može da odleži u frižideru do dva dana, a testo za picu često odstoji samo oko sat vremena.
- zbog tako dugog mirovanja testo za pinsu ima mehuriće vazduha. Ova struktura testa čini pinsu lakše svarljivom od pice. Osim toga, osnovno testo za pinsu sadrži oko 340 kalorija na 100 grama, što je za gotovo trećinu manje nego kod uobičajenog testa za picu.
- Kako izgleda testo za pinsu? Kao nova interpretacija klasične fokače, pinsa ne izgleda kao pica, već je ona više poput duguljastog, ovalnog somuna.
Savršeno rustikalna: naš recept za pinsu
Sastojci za 4 komada pinse
- 3 g kvasca
- 350 g pšeničnog brašna, tip 00 (i za posipanje)
- 45 g pirinčanog brašna
- 25 g sojinog brašna
- 4 kašike maslinovog ulja (i za premazivanje posude za pečenje)
- 2 kašičice morske soli
- 2 patlidžana
- so
- 2 tikvice, žute
- 250 g mocarele
- 250 g sosa od paradajza
- 4 kašike pesta od bosiljka
Savet: Najbolja će biti posuda s poklopcem kako bi se testo dobro odmorilo. Alternativno, testo možete da prekrijete čistom kuhinjskom krpom.
Priprema pinse
1. Priprema testa
U posudi pomešajte kvasac i 275 ml hladne vode. Dodajte brašno i jednu kašiku maslinovog ulja s morskom solju pa mesite 6–8 minuta, dok testo ne postane glatko. Po potrebi dodajte još malo vode ili brašna.
2. Testo prebacite u posudu i pustite da odstoji
Testo prebacite u veliku staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem koja je prethodno dobro premazana maslinovim uljem, oblikujte kuglu i ostavite da odstoji poklopljeno sat vremena na sobnoj temperaturi. Zatim testo stavite u frižider na oko 48 sati. Na dan upotrebe, na lagano pobrašnjenoj površini podelite testo na četiri dela, oblikujte loptice i ostavite da odmaraju u plitkoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi 3–4 sata.
3. Pripremite nadev za pinsu
Operite, očistite i nasecite patlidžan na kolutove (idealan je i za pripremu odličnog vegetarijanskog namaza). Posolite i ostavite da voda koju je pustio kratko odstoji. Posušite patlidžan, pomešajte s dve kašike maslinovog ulja i pecite kolutove u gril-tiganju s obe strane 4–5 minuta. Tikvice operite i očistite, uzdužno ih nasecite na tanke listiće, pa sve lagano posolite. Mocarelu ocedite i narežite na kolutove ili prstima iscepkajte na komadiće.
4. Zagrejte rernu, stavite nadev na testo i ispecite pinsu
Zagrejte rernu na 230 °C zajedno sa dva pleha. Na malo pobrašnjenoj radnoj površini prstima oblikujte komade testa poput ovalnih somuna (oko 18 x 25 cm) i po dva slažite jedan do drugog na papir za pečenje. Premažite sosom od paradajza, po vrhu rasporedite pa poređajte kolutove patlidžana i listiće tikvica.
5. Pinsu izvadite iz rerne i poslužite
Izvadite prethodno zagrejane plehove iz rerne i na njih stavite na papiru za pečenje. Pecite u rerni oko 12 minuta. Nakon otprilike šest minuta zamenite položaj plehova. Poslužite toplo ili hladno preliveno pestom.