Napravite sopstveni pesto: naša tri omiljena letnja recepta
Kremasto i začinjeno: takav pesto volimo. U prevodu s italijanskog, pesto znači „pire“, jer se sa sastojcima ništa drugo ne radi. Napravite sopstveni pesto – zvuči lako? I jeste! Pored klasičnog pesto đenoveze sosa (Genovese), postoji bezbroj varijanti začinjenog sosa. Poslužite šareni trio pesta od paprike, cvekle i rukole. Zabavite se kuvanjem!
Napravite sopstveni pesto: trostruko leto u čaši
1. Paprika pesto: sastojci za 4 porcije
- 3 paprike (crvene)
- 100 g indijskog oraha
- 150 g plavog/buđavog sira
- 1 prstohvat čilija u prahu
- so
- biber
- 120 ml maslinovog ulja
Priprema pesta od paprike
1. Pripremite sastojkeZagrejte gornju i donju rernu na 220 °C.
Očistite paprike, isecite ih na pola i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 °C oko 15–20 minuta sve dok kora ne potamni. Izvadite i ostavite da se ohladi.
2. Pripremite pesto od paprike
Indijske orahe kratko pecite u prethodno podmazanom tiganju. Papriku, indijske orahe i sir začinite solju, biberom i prstohvatom čilija u prahu i sve izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu gustinu.
2. Rukola pesto: sastojci za 4 porcije
- 300 g rukole
- 100 g pinjola (zamena: kedrov orah)
- 2 čena belog luka
- 100 g parmezana
- 200 ml maslinovog ulja
- so
- biber
Priprema pesta od rukole
1. Pripremite sastojkeIspecite pinjole u prethodno podmazanom tiganju.
Operite rukolu, dobro protresite i iseckajte na krupno.
2. Pripremite pesto od rukole
Rukolu, pinjole, oljušten čen belog luka i parmezan stavite u užu posudu i lagano izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje kako biste dobili kremastu masu. Začinite solju i biberom.
3. Pesto od cvekle: sastojci za 4 porcije
- 500 g kuvane i oljuštene cvekle
- 50 g oraha
- 1 čen belog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- so
- biber
- 1 kašika balzamiko sirćeta
Priprema pesta od cvekle
1. Pripremite sastojkePinjole i beli luk oljuštite i sitno iseckajte.
Cveklu iseckajte na kockice a orahe na krupno.
2. Pripremite pesto od cvekle
Iseckane orahe zajedno sa cveklom i belim lukom stavite u užu posudu i lagano izblendirajte štapnim mikserom. Postepeno dodajte maslinovo ulje. Začinite po ukusu solju, biberom i balzamiko sirćetom.
Napravite sopstveni pesto: dobro je da znate
- Ako više volite biljnu verziju, jednostavno zamenite sir istom količinom nutritivnog kvasca u ljuspicama ili koristite veganski parmezan.
- Gotov sos sipajte u sterilisane tegle, prelijte s pola centimetra maslinovog ulja i zatvorite. Domaći pesto može da odstoji i do 14 dana ukoliko se čuva u frižideru.