Mochi sladoled: Kako da ga na najbolji način napravite sami
Kutija s mochi sladoledom je ponovo prazna jer su kuglice od pirinčanog brašna sa sladoledom naprosto bile preukusne? A ne možete da dočekate sledeću posetu svom omiljenom japanskom restoranu? Mi možemo da vam pomognemo. Sa našim jednostavnim receptom za pripremu mochi sladoleda uz malo strpljenja i preciznosti možete da sami napravite ovaj fantastičan desert.
Mochi sladoled – japanski sladoledni desert?
Kada pomislimo na Japan, on nas između ostalog asocira na tradiciju koja je kod nas pokrenula mnoge trendove. Neki od njih su, na primer, kincugi, mača čaj i suši. Naš voljeni mochi takođe potiče iz Japana i tamo je stigao čak do čaja. Letnji sladoledni desert je postao tek u Kaliforniji – genijalna ideja Franses Hašimoto (Frances Hashimoto) koja je na taj način uspostavila vezu između japanske i američke kulture.Recept za mochi sladoled
Mochi sladoled možete da isprobate u svim mogućim ukusima, ovde ne postoje granice za vašu kreativnost. U našem receptu koristimo borovnice, ali maline ili jagode takođe bi bile odličan izbor. U svakom slučaju, probajte fuziju egzotičnog deserta sa što više lokalnih i sezonskih sastojaka. Ona garantuje sasvim drugačiji doživljaj ukusa.Sastojci
Za mochi testo:- 300 g lepljivog pirinčanog brašna
- 200 ml vode
- 100 g sitnog šećera u prahu
- 3 supene kašike pasiranih borovnica za bojenje
- govinda tapioka skrob
Savet:
Za mochi testo važno je da koristite lepljivo pirinčano brašno. Sa običnim pirinčanim brašnom ovo testo, nažalost, ne uspeva. Lepljivo pirinčano brašno može da se nabavi u prodavnicama azijske hrane ili onlajn.
Za fil od sladoleda:
Za fil od sladoleda upotrebite sastojke i način pripreme iz našeg recepta Napravite sladoled sami: kremasti sladoled od kokosa i badema.
Savet:
Umesto kokosovih pahuljica i badema dodajte nekoliko kašika pasirane borovnice. Za zaslađivanje upotrebite malo sirupa od pirinča. Obavezno proverite da li se sladoled dovoljno ohladio pre nego što počnete da oblikujete kuglice.
Priprema
- Napravite fil od sladoleda prema prethodno navedenom receptu i ostavite da se u dovoljnoj meri ohladi (najbolje dan pre).
- Oblikujte kuglice od sladoleda i vratite ih u zamrzivač.
- Da biste napravili testo, sipajte lepljivo pirinčano brašno u posudu s vodom, šećerom u prahu i pasiranim borovnicama pa mešajte špatulom dok se ne formira testo.
- Napravite paru i na srednje jakoj vatri u posudi na pari mesite testo dok se ne formira velika kugla testa.
- Na dasku pospite dovoljno tapioka skroba i razvucite testo oklagijom.
- Čim se testo ohladi, isecite ga na kvadrate i stavite po kuglu sladoleda na sredinu svakog kvadrata.
- Veoma pažljivo obmotajte kugle sladoleda testom od pirinčanog brašna tako da napravite kuglu mochi sladoleda.
- Ostavite sladoled da se ohladi ili ga servirajte odmah i pustite da se istopi u ustima!