Mafini od šargarepe: Kad su napravljeni po ovom receptu, sočni su
Povrće u testu? Otkako se pojavio kolač s tikvicama i rabarbarom – to srećom nije više retkost. Dodavanjem povrća, jela s brašnom postaju sočna, bogatija vitaminima, a povrće zadržava svoj prijatan ukus. Ovi mafini od šargarepe minijaturna su verzija omiljenog kolača od šargarepe i, zahvaljujući topingu od svežeg sira i urmi, predstavljaju vrhunac svakog uskršnjeg obroka!
Mafini od šargarepe s topingom od svežeg sira i urmi
Sastojci za 12 mafina od šargarepe
- malo suncokretovog ulja i brašna za kalup za pečenje
- 2 šargarepe
- 80 g suvog grožđa
- 80 g pekan oraha
- 1 bio narandža
- 250 g integralnog speltinog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 prstohvat mlevenog muskatnog oraha
- 1 prstohvat mlevenog karanfilića
- 150 g mekog maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike soka ili mleka
Smesa za dekorisanje:
- 100 g sušenih urmi, bez koštice
- 250 g svežeg sira
- 125 g mekog maslaca
Priprema mafina od šargarepe
1. Zagrevanje rerne i priprema kalupaZagrejte rernu s gornje i donje strane na 180°C. Premažite uljem udubljenja na kalupu za pečenje mafina i pospite ih brašnom.
2. Priprema testa za mafine
Oljuštite šargarepe i isecite ih na tanke štapiće. Grubo iseckajte suvo grožđe i pekan orah. Operite i osušite narandžu, fino izrendajte koru i iscedite sok. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i začinima. Kremasto ulupajte puter sa šećerom. Postepeno dodajte jaja i umešajte ih. Dodajte brašno i umešajte je sa sokom od narandže, izrendanom korom narandže, sokom/mlekom, šargarepom, suvim grožđem i pekan orahom.
3. Pečenje mafina
Napunite kalupe testom i pecite ga u rerni oko 25 min. Izvadite mafine iz rerne i ostavite ih da se ohlade.
4. Priprema smese za dekoraciju i dekorisanje mafina
Za pravljenje smese za dekorisanje, urme prelijte sa dve kašike vrele vode i od njih napravite pire. Dodajte sveži sir i puter i napravite kremastu masu. Krem namažite na mafine.