Mafini bez jaja: ovi mafini idealni su za vegane, a njihov ukus će vas oduševiti
Mafini bez jaja – sigurno je da su isključivo na biljnoj bazi i vrlo ukusni. Čokoladni mafini s puterom od kikirikija ne samo da imaju odličan ukus zahvaljujući gorkom prahu kakaa i kremastom puteru od kikirikija, nego i izgledaju privlačno, a vrlo brzo se pripremaju.
Recept za mafine bez jaja: sočno i toliko ukusno
Pečenje bez jaja nije problem. U ovom receptu banana i puter od kikirikija koriste se kao zamena za jaja, a prikladni su isto kao sos od jabuka ili badema.
Sastojci za 16 mafina od čokolade i putera od kikirikija
- 3 kašike kakaa u prahu
- 300 g brašna
- 225 g smeđeg šećera
- 3 banane (za pripremu pirea)
- 60 g putera od kikirikija (i za posluživanje)
- 2 kašike suncokretovog ulja
- kašika jabukovog sirćeta
- kašičica ekstrakta vanile
- kašičica sode bikarbone
- kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema mafina od čokolade i putera od kikirikija
- Zagrejte rernu, pripremite testo
Ugrejte rernu na 190 °C s uključenim gornjim i donjim grejačem. Pomešajte kakao prah s 2 kašike proključale vode i ostavite sa strane. Sipajte preostale sastojke u posudu i električnim mikserom mešajte dok testo ne postane glatko.
- Testo sjedinite i napravite mramorni uzorak
Polovinu dodajte u zasebnu posudu i umešajte pripremljeni kakao. Testo bez kakaa podelite u 16 kalupa za mini mafine, a potom kalupe dopunite testom s kakaom. Nožem lagano izmešajte dok ne dobijete mramorni efekat.
- Ispecite i ukrasite mafine
Mafine pecite 15 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupu pet minuta, a potom ih izvadite, stavite na rešetku i ostavite da se dodatno ohlade na sobnoj temperaturi. Poslužite s puterom od kikirikija.
Dodatni savet: na dm.rs pronađite brojne sastojke za poslastice.