Kokice: Napravite ih sami na održiviji način
Bilo da su slane, slatke ili fino začinjene: kokice - u našem receptu ima ponešto za svakoga. Osim toga, priprema je brza i vrlo jednostavna! Istovremeno, štedimo ambalažni otpad i, uz upotrebu alternative za puter, takođe mnogo CO2.
Zašto da sami napravimo veganske kokice?
Zbog životne sredine
Zbog klimatskih promena, poljoprivrednici trpe jer su sve teži poljoprivredni uslovi. Pogođena su i polja kukuruza. Uz našu lokalnu varijantu organskih kokica, možemo da damo mali doprinos i izbegnemo duge transportne rute, a da se ne odreknemo kokica.Ako sami pravimo kokice, smanjujemo i plastični otpad, koji u Austriji svake godine teži više od 920.000 tona. Naime, zlatnim zrnima iz kesice može da se napuni nekoliko kesa kokica! Ako koristimo organska zrna kukuruza, pored toga izbegavamo i genetski inženjering.
Zašto bi za kokice trebalo da koristimo veganske sastojke? Zato što tokom proizvodnje putera nastaje mnogo gasova s efektom staklene bašte koji zajedno u velikoj meri podstiču globalno zagrevanje. Kao moguća alternativa na biljnoj bazi, maslinovo ulje dobilo je znatno bolju procenu životnog ciklusa.
Domaće su jednostavno najukusnije!
Slatke, slane, ljute, sa začinima ili karamelom: kreativnost ne poznaje granice. Kao što je poznato, ukusi se razlikuju i za svakoga može da se nađe ponešto. Sveže i domaće kokice jednostavno su najukusnije.
Recept za veganske kokice: evo kako!
Vreme pripreme: 10 minutaSastojci:
- Organska zrna kukuruza
- Maslinovo ulje
- So, šećer ili začini po želji
Priprema:
- Zagrejte biljno ulje u šerpi na srednje jakoj temperaturi.
- Dodajte zrna kukuruza i stavite poklopac na šerpu.
- Sačekajte i kada čujete prvo POP, smanjite temperaturu i s vremena na vreme protresite šerpu da ništa ne zagori.
- Gotove kokice stavite u omiljenu činiju i začinite solju, šećerom ili svežim začinskim biljem po želji.
- Prijatno!
Za karamelizovanu varijantu
Napravite karamel: Ulje po vašem izboru zagrejte sa šećerom (npr. sirovi šećer od trske), dodajte malo vode i kuvajte dok se šećer ne bude formirao u kremasti sos.
Karamelizujte kokice: ostavite gotove kokice u šerpi, prelijte ih sosom i ostavite da još malo odstoje na toplom.