Knedle od sremuša: jednostavan, vegetarijanski recept
Sremuš (medveđi luk) zdrav je i pun vitamina, a prolećnim receptima daje pravi šmek. Našim jednostavnim receptom za knedle od sremuša sigurno ćete oduševiti ne samo vegetarijance.
Ukratko o sremušu
Sezona sremuša je prilično kratka i treba da je iskoristite. U ovoj vrsti zeleniša možete da uživate od sredine marta do kraja aprila. Čim sremuš počne da cveta, vreme njegove berbe je završeno.
Sremuš je srodnik belog luka i ima sličan miris. Jak miris je njegova važna karakteristika koja ga razlikuje od drugih otrovnih biljaka poput đurđevka. Da ne biste napravili grešku prilikom sakupljanja, tj. u berbi sremuša, savetuje se da ga kupite u supermarketu, na pijaci.
Sremuš uravnotežava crevnu floru. Kao i beli luk, pozitivno utiče na visok krvni pritisak. Sremušom nam priroda daruje prirodni vitaminski podsticaj i tako nam pomaže u borbi protiv prolećnog umora.
Recept za knedle od sremuša
Vreme potrebno za pripremu
35 minuta
Sastojci
- 250 g vurde
- 1 veza svežeg sremuša
- 1 jaje
- so
- biber
- 100 g griza
- 4 kašike pšeničnog brašna i brašna za posipanje (npr. iz dmBio)
- puter i rendani sir
Priprema
- Sremuš dobro operite i izgnječite ga u pire.
- Dodajte vurdu, jaje, so, biber, griz i četiri kašike brašna pa sve dobro izmešajte.
- Stavite smesu u frižider na pola sata da se ohladi.
- Voda s prstohvatom soli treba da proključa u šerpi.
- Izvadite smesu iz frižidera. Pospite ruke brašnom i od smese oblikujte knedle od sremuša.
- Knedle od sremuša stavite u blago ključalu vodu.
- Čim knedle isplivaju na površinu, gotove su i mogu da budu poslužene.
- Knedle poslužite s malo otopljenog putera i pospite ih rendanim sirom.