Ideje za uskršnji branč: tri ukusna recepta za šareni sto
Jedna od najboljih stvari u vezi s praznicima jeste duže spavanje, posle čega sledi i dugi obrok. Želite li ideje za uskršnji doručak? Uz šakšuku, hleb sa šunkom i sirom i vruća peciva, svi će se, okrepljeni, dati u veliku potragu za uskršnjim jajima.
Садржај
- Ideje za uskršnji branč: ove tri naći će se na našem uskršnjem stolu
- Sastojci za 4 porcije: zelena šakšuka s jajima
- Priprema zelene šakšuke s jajima
- Sastojci za 4 osobe: hleb sa šunkom i sirom
- Priprema hleba sa šunkom i sirom
- Sastojci za 8 hlepčića sa suvim grožđem
- Priprema hlepčića sa suvim grožđem
Ideje za uskršnji branč: ove tri naći će se na našem uskršnjem stolu
Branč spaja najbolje aspekte doručka i ručka – ponekad može da potraje duže. Ukusna zelena šakšuka sa šparglama i blitvom, hrskava šunka i hleb sa sirom, a kao slatki završetak – vrući hlepčići na našem stolu.
Sastojci za 4 porcije: zelena šakšuka s jajima
- 2 stabiljke praziluka
- 2 čena belog luka
- 350 g lista blitve
- 500 g zelenih špargli
- 1 šaka kapra
- 2 kašike maslaca
- so
- mleveni biber
- 1–2 kašike soka od limuna
- 125 g grčkog jogurta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 150 g feta sira
- 4 jaja
- po želji sumak (azijski začin od plodova biljke sumak)
Priprema zelene šakšuke s jajima
1. Isecite povrće, naseckajte kapar
Praziluk očistite, operite i nasecite na komadiće. Beli luk oljuštite i sitno naseckajte. Blitvu očistite i operite, protresite i naseckajte. Donju trećinu špargli oljuštite i isecite krajeve. Peteljke operite i sitno narežite. Isperite kapar, protresite i otkinite vrhove pa ostavite malo sa strane za ukrašavanje. Preostali kapar naseckajte.
2. Povrće propržite i začinite
U velikom tiganju zagrejte maslac i na njemu dinstajte praziluk oko 5 minuta. Dodajte beli luk, blitvu i špargle pa dinstajte uz povremeno mešanje 5–7 minuta. Začinite solju, biberom i limunovim sokom.
3. Pripremite jogurt, u smesu od povrća dodajte jaja
Jogurt pomešajte sa skrobom i naseckanim kaprom, pa sitno izmrvite fetu. Smesu umešajte u povrće i kašikom napravite udubljenje. Razbijte jaja, ubacite ih u udubljenja i sve poklopljeno dinstajte dok se belance ne stegne.
4. Rasporedite i poslužite šakšuku
Poslužite šakšuku u činijama ili dubokim tanjirima. Ukrasite kaprom i poslužite. Odlično se slaže uz pečeni somun. Šakšuka je specijalitet severnoafričke i levantske kuhinje. U ovoj prolećnoj varijanti sveža blitva oplemenjena je zelenim šparglama i grčkim jogurtom.
Tako pikantan i jednostavan: Ovaj hleb od lisnatog testa napravljen je s mešavinom šunke, sira i kisele pavlake.
Sastojci za 4 osobe: hleb sa šunkom i sirom
- 275 g lisnatog testa
- 100 g kisele pavlake
- so
- mleveni biber
- 150 g kuvane šunke
- 150 g rendanog sira, na primer ementaler, gauda
- 1 žumance
- 2 kašike susama
- bosiljak
Priprema hleba sa šunkom i sirom
1. Pripremite nadev, napunite lisnato testo i isecite ga
Zagrejte rernu na 220° C s uključenim gornjim i donjim grejačem. Lisnato testo s papirom razmotajte na plehu. Potom polovinu premažite kiselom pavlakom, posolite i pobiberite. Šunku nasecite na komade i obložite njima pola površine. Odozgo pospite rendani sir i praznom polovinom preklopite preko nadeva. Testo isecite u obliku mreže.
2. Ispecite hleb i poslužite
Umutite žumance s 2 kašike vode, premažite testo i pospite susamom. Pecite hleb u rerni oko 20 minuta, dok ne porumeni. Potom ga izvadite, pustite da se kratko ohladi i poslužite ukrašenog bosiljkom.Sastojci za 8 hlepčića sa suvim grožđem
- 125 ml mleka
- 1 kašika meda
- 1 kašika lanenog ulja
- 30 g maslaca u komadićima
- 125 ml soka od kruške; treba da bude mlak
- 4 g sušenih kvasca
- 1 žumance
- 1/2 kašičice narandžine korice (iz organske proizvodnje)
- 50 g suvog grožđa
- 400 g pšeničnog brašna tip 550 (i za posipanje)
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 3/4 kašičice soli
- 35 g brašna
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema hlepčića sa suvim grožđem
1. Pripremite dizano testo i ostavite da odstoji
Zakuvajte mleko u šerpici pa ga sklonite s plotne, dodajte med, laneno ulje i maslac, i sve dobro promešajte. U veću posudu sipajte sok od kruške i u njemu istopite suvi kvasac. Umešajte žumance i narandžinu koricu, a potom i suvo grožđe. Preko toga prosejte brašno, dodajte cimet u prahu, so i mleko s medom pa sve umesite u glatko, elastično testo. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu oko 30 minuta.
2. Testo premesite i ponovno ostavite da odstoji
Testo kratko premesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, vratite ga u posudu i ostavite da se poklopljeno diže još 30 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Osam velikih kalupa za mafine obložite papirom za pečenje. Testo podelite na 8 delova, oblikujte loptice, stavite u kalupe i pokrijte, pa ostavite da se još diže oko 30 minuta. Zagrejte rernu na 200° C s uključenim gornjim i donjim grejačem.
3. Pripremite nadev i ispecite hlepčiće
Za kraj pomešajte brašno sa kašičicom šećera u prahu i postupno umešajte u 3–4 kašike hladne vode dok smesa ne postane glatka. Sipajte smesu u kesicu za testo s nastavkom za izlivanje i na hlepčiće zarežite krstiće. Hlepčiće pecite u rerni 20–25 minuta dok ne porumene. Izvadite i ostavite kratko da se ohlade.
4. Pripremite glazuru i poslužite
U maloj šerpi lagano zagrejte ostatak šećera u prahu sa 1 do 2 kašike vode i promešajte. Četkicom premažite glazuru po hlepčićima i ostavite da se osuši. Vruće pecivo izvadite iz kalupa i poslužite na tacni, po želji ukrašenom uskršnjim jajima.