Sami napravite granolu: tri načina pripreme

Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)

Priprema granole s bademom i kokosom

1. Rernu prethodno zagrejte i pomešajte suve sastojke
Rernu prethodno zagrejati na 150 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Krupno naseći bademe i indijske oraščiće i dodati u posudu. Dodati čips od kokosa, suncokretove semenke, bundevine semenke i susam, pa sve dobro promešati.

2. Ostale sastojke umešati u suvu mešavinu

Javorov sirup, med, kokosovo ulje, cimet i so dodati u posudu. Mešavinu sjediniti sa suvim sastojcima.

3. Ispeći mešavinu, naseckati kajsije i pomešati sa zrncima kakaoa
Pleh za pečenje staviti u rernu na srednji nivo i peći oko 7 minuta. Za to vreme naseckati sušene kajsije. Dodati na pleh, sve sjediniti i vratiti u rernu na još 7–8 minuta kako bi granola poprimila zlatnosmeđu boju. Kad se sasvim ohladi, dodati izmrvljena kakao zrnca.

Ostalo vam je još izmrvljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusan recept za energetske bombe!

Granola sa cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)

Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom

1. Zagrejati rernu
Zagrejati rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložiti papirom za pečenje.
2. Pomešati suve sastojke
U posudi pomešati ovsene pahuljice, indijske oraščiće, mešavinu jezgrastog voća, susam, šećer i so.
3. Tečne sastojke pomešati sa suvom smesom i peći
U posebnoj posudi pomešati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodati suvim sastojcima, sve dobro promešati, rasporediti po plehu i peći na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta.

Granola s kurkumom: sastojci za 6–8 porcija (oko 450 g)

Priprema granole s kurkumom

1. Zagrejati rernu, pomešati suve sastojke

Zagrejati rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Pleh obložiti papirom za pečenje. Ovsene pahuljice, bademe u listićima, nabubreli pirinač i pahuljice kinoe pomešajte sa šećerom i solju u posudi.

2. Preostale sastojke pomešati sa suvim sastojcima i peći

Pomešati kokosovo ulje, pirinčani sirup, javorov sirup i prah kurkume u posebnoj posudi pa sjediniti sa sastojcima iz prve posude. Sve dobro izmešati, rasporediti po plehu i peći na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta. Za to vreme naseckati sušeni fizalis. Umešati u gotovu granolu.

Dodatno: Ovde otkrijte brojne pozitivne efekte kurkume – Saveti za lepotu - kurkuma.

Sami napravite granolu: razni saveti za hrskavu granolu

  • razlika između muslija i granole: musli je mešavina žitarica – posebno ovsa, pšenice ili spelte, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, semenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomešaju s uljem i rafiniranim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih muslija
  • garant hrskavosti: kako biste obezbedili da granola bude hrskava nekoliko nedelja, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je punite u velike, hermetički zatvorene tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.