Gasitelji žeđi: naša 3 omiljena gasitelja žeđi ove sezone
Gasitelji žeđi: tri osvežavajuća napitka
Sorbet – persijska limunada
Sastojci za 2 litra limunade
- 2 Bio limuna, korica i isceđeni sok
- 2 cm svežeg đumbira
- 5 kašika sirupa od urmi
- 2 kašike vode s cvetom narandže
- 2 l mineralne vode (negazirane ili gazirane)
Priprema
Dodajte koricu limuna i sok u bokal. Isecite đumbir, umešajte sirup od urmi i vodicu od narandžinog cveta i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim napunite bokal mineralnom vodom.Dodatno: vodu s cvetom narandže zamenite sirupom od ruže za slađi ukus. Dolijte 300 ml soka od narandže i 1,3 l mineralne vode.
Ledeni čaj od malina
Sastojci za 2 litra ledenog čaja
- 3 kesice čaja od crvenog voća ili hibiskusa
- 2 organska limuna
- 5 kašika sirupa od zove (po ukusu)
- 200 g malina (smrznutih)
- 1 litar gazirane mineralne vode
Priprema ledenog čaja od maline
Kesicu čaja prelijte s 0,7 litra provrele vode i ostavite da stoji oko sedam minuta. Dobro ohladite. Jedan limun narežite, drugi iscedite i pomešajte sa sirupom od zove. Maline odmrznite i lagano izgnječite viljuškom. Stavite sve u bokal, napunite hladnim čajem i mineralnom vodom.
Dodatno: dodajte malo pakovanje kokosove vode (npr. iz dmBio) za egzotičan ukus.
Špricer od jabuke i verbene
Sastojci za 2 litra špricera
- 7 kašika naseckane, suve verbene
- 0,7 l svetlog soka od jabuke
- 100 ml soka od rano branog grožđa
- 1 kisela jabuka (npr. granny smith)
- 3 grančice matičnjaka ili mente
- 200 ml piva od đumbira (limunada od đumbira)
Priprema
Verbenu preliti 1 litrom provrele vode i ostaviti da odstoji pet minuta. Procedite i ohladite. Pomešajte hladnu verbenu u bokalu sa sokom od jabuke i sokom od rano branog grožđa. Jabuku isecite na četvrtine i usitnite je. Dodajte u bokal zajedno s grančicama začinskog bilja i dolijte pivo od đumbira.
Dodatno: za kiselkastu verziju upotrebite 4 kašičice jabukovog sirćeta i malo javorovog sirupa.