Firentinska jaja: Naš novi favorit za branč
Branč čini da svi budu zadovoljni širokim izborom jela. Pored svežeg peciva, namaza, voća i povrća, ne bi trebalo da izostane ni ukusno jelo od jaja. Ako pored klasičnog jela s jajima poželite da probate i nešto finije, naš recept za firentinska jaja je dobar izbor. U ovoj varijanti spremanja jaja poširano jaje, hrskavi tost i svež spanać susreću se s kremastim holandez sosom.
Firentinska jaja
Sastojci za 4 porcije
- 1 crni luk (šalot)
- 1/2 čena belog luka
- 250 g baby spanaća
- 4 kriške brioša ili tosta
- 120 g putera
- 2 sveža žumanca
- 1/2 kašičice soka od limuna
- so
- crni biber
- 4 kašičice klica graška
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 4 jaja
- 50 ml belog vinskog sirćeta
Priprema firentinskih jaja
- Pripremiti šalot, beli luk i spanać
Ogulite i sitno iseckajte šalot. Sitno iseckajte beli luk. Isperite spanać u hladnoj vodi i osušite ga. - Pripremite holandez sos
Otopite puter u šerpi za holandez sos. U metalnoj posudi na pari umutite žumance sa dve kašičice vode, dok ne postane kremasto. Dodajte puter malo po malo. Začinite limunovim sokom, dodajte so i biber. Pokrijte da ostane toplo. - Pripremite klice i spanać
U malu posudu sipajte vodu i stavite da proključa. Zatim u njoj kratko blanširajte klice i dobro ocedite. U širokom tiganju zagrejte ulje za spanać. U njemu lagano propržite luk. Zatim dodajte spanać i ostavite posudu pokrivenu dok se spanać ne slegne. Začinite solju. - Poširajte jaja
U međuvremenu u šerpi za jaja prokuvajte 1,5 litar vode sa sirćetom. Razbijte jaja jedno po jedno i lagano ih sipajte u čašu ili malu činiju. Sklonite šerpu s ringle da voda više ne ključa. Drvenom kašikom lagano mešajte dok se ne napravi blagi vrtlog. Polako ulijte jaja u vodu, jedno po jedno. Kašikom skupljajte belanca oko žumanaca. Vratite šerpu na ivicu ringle i kuvajte jaja četiri do pet minuta. - Rasporedite firentinska jaja
Tostirajte hleb do zlatnosmeđe boje i po površini rasporedite spanać. Izvadite poširana jaja šupljikavom kašikom, ocedite i stavite na spanać. Poslužite uz holandez sos i klice.