Active Beauty
Firentinska jaja: Naš novi favorit za branč
Tekst:
vreme čitanja: min
Doručak

Firentinska jaja: Naš novi favorit za branč

Branč čini da svi budu zadovoljni širokim izborom jela. Pored svežeg peciva, namaza, voća i povrća, ne bi trebalo da izostane ni ukusno jelo od jaja. Ako pored klasičnog jela s jajima poželite da probate i nešto finije, naš recept za firentinska jaja je dobar izbor. U ovoj varijanti spremanja jaja poširano jaje, hrskavi tost i svež spanać susreću se s kremastim holandez sosom.

Firentinska jaja

Sastojci za 4 porcije

  • 1 crni luk (šalot)
  • 1/2 čena belog luka
  • 250 g baby spanaća
  • 4 kriške brioša ili tosta
  • 120 g putera
  • 2 sveža žumanca
  • 1/2 kašičice soka od limuna
  • so
  • crni biber
  • 4 kašičice klica graška
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 50 ml belog vinskog sirćeta

Priprema firentinskih jaja

  1. Pripremiti šalot, beli luk i spanać
    Ogulite i sitno iseckajte šalot. Sitno iseckajte beli luk. Isperite spanać u hladnoj vodi i osušite ga.
  2. Pripremite holandez sos
    Otopite puter u šerpi za holandez sos. U metalnoj posudi na pari umutite žumance sa dve kašičice vode, dok ne postane kremasto. Dodajte puter malo po malo. Začinite limunovim sokom, dodajte so i biber. Pokrijte da ostane toplo.
  3. Pripremite klice i spanać
    U malu posudu sipajte vodu i stavite da proključa. Zatim u njoj kratko blanširajte klice i dobro ocedite. U širokom tiganju zagrejte ulje za spanać. U njemu lagano propržite luk. Zatim dodajte spanać i ostavite posudu pokrivenu dok se spanać ne slegne. Začinite solju.
  4. Poširajte jaja
    U međuvremenu u šerpi za jaja prokuvajte 1,5 litar vode sa sirćetom. Razbijte jaja jedno po jedno i lagano ih sipajte u čašu ili malu činiju. Sklonite šerpu s ringle da voda više ne ključa. Drvenom kašikom lagano mešajte dok se ne napravi blagi vrtlog. Polako ulijte jaja u vodu, jedno po jedno. Kašikom skupljajte belanca oko žumanaca. Vratite šerpu na ivicu ringle i kuvajte jaja četiri do pet minuta.
  5. Rasporedite firentinska jaja
    Tostirajte hleb do zlatnosmeđe boje i po površini rasporedite spanać. Izvadite poširana jaja šupljikavom kašikom, ocedite i stavite na spanać. Poslužite uz holandez sos i klice.


Firentinska jaja: Ovo se krije iza recepta

O tome kako su nastala firentinska jaja ispredaju se razne priče, kao i za svaki legendarni recept. Neko smatra da je to vegetarijanski odgovor na čuveno branč jelo „jaja Benedikt“, dok drugi ovo ukusno jelo od jaja vraćaju čak u vreme renesanse. Legenda kaže da je italijanska princeza Katarina de Mediči (Caterina de’ Medici) prenela u svoj novi dom italijanske navike u ishrani i recepte kada se udala za francuskog kralja Hajnriha II 1547. godine. Pošto je Katarina Mediči došla iz Firence, verovatno je volela da jede poširana jaja s povrćem, tako da ovo takođe objašnjava poreklo firentinskih jaja. Bilo da je u pitanju kraljevski obrok ili vegetarijanska verzija klasika – volimo kombinaciju tosta, poširanog jaja, svežeg povrća i kremastog holandez sosa!
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.