Brzo spremna i tako sočna: veganska pita od jabuka
Sočne jabuke, aromatični cimet, hrskavi pekan-orasi – i naša veganska pita od jabuka gotova je posle samo nekoliko jednostavnih koraka!
Veganska pita od jabuka: uz ovaj recept biće posebno sočna!
Sastojci za vegansku pitu od jabuka (za 8 do 10 komada, odnosno za jedan kalup prečnika oko 20 cm)
- 2 jabuke
- 2 kašike soka od limuna
- 200 g brašna; malo i za kalup
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 100 g smeđeg šećera
- 150 ml bademova mleka
- 80 ml biljnog ulja, malo i za kalup
- 80 g pekan-oraha, alternativno: orasi
- 1 kašika šećera u prahu za posipanje
Priprema veganske pite od jabuka
1. Zagrejte rernu, pripremite jabuke
Zagrejte rernu na 180 °C koristeći gornji i donji grejač. Kalup za pečenje (cca 20 cm ⌀) namažite uljem i pospite brašnom. Jabuke operite, izvadite im sredinu i vodoravno nasecite voće na kolutove debljine palca. Odmah poprskajte limunovim sokom.
2. Zamesite testo
U posudi pomešajte brašno s praškom za pecivo, vanilom, cimetom i šećerom. Umešajte bademovo mleko i ulje, pa sipajte otprilike polovinu testa u kalup.
3. Sipajte testo u kalup i pecite
Dno prekrijte s otprilike polovinom kolutića jabuka, pospite malo oraha i prekrijte preostalim testom. Na vrh stavite preostale kolutiće jabuka i između njih rasporedite poslednje orahe. Pecite kolač dok ne porumeni, oko 40 minuta.
Slatki završetak: posle hlađenja pospite šećerom u prahu.
Dodatni savet: Na dm.rs možete pronaći veliki izbor proizvoda za pečenje.
Sve o jabukama: četiri razloga što su one naša lokalna superhrana
Bilo da ih jedemo u kolaču ili samostalno, jabuke su naše omiljeno voće. Ovo i ne čudi s obzirom na to da su prijatnog ukusa i brzo se jedu, što se odnosi na sve vrste, od voćnog i kiselkastog granny smitha do slatkog zlatnog delišesa! Ovom omiljenom voću gledamo ispod kore i pokazujemo šta jabuke čini tako zdravim!
1. Sočno su osveženje: jabuke se sastoje od 85 posto vode i u proseku sadrže gotovo 55 kalorija na 100 grama.
2. Nisu dobre samo iznutra: važne hranljive materije u jabukama prvenstveno se nalaze u kori. Stoga jabuke uvek dobro operite i najbolje je da ih ne ljuštite pre jela.
3. Obiluju vitaminima: jabuke posebno osvajaju bodove zahvaljujući vitaminima A, B1, B2 i E. Vitamini C i E takođe su prisutni i jačaju imuni sistem, posebno u hladnim, vlažnim jesenjim i zimskim mesecima.
4. Dobre su za varenje: pektini, nesvarljiva vlakna u kori jabuke, podstiču crevne bakterije na proizvodnju buterne kiseline. Ovo je dobro za varenje i štiti crevnu floru. Pektini takođe narastaju u crevima pa duže ostajete siti.