Active Beauty
Ukusne poslastice za uskršnji ručak
Tekst: Eva Pohn
vreme čitanja: min
Slatki završetak

Ukusne poslastice za uskršnji ručak

Uskrs je prilika da uživamo u hrani do mile volje. Nakon svečanog predjela i ukusnog glavnog jela, uspešan uskršnji ručak završava se fantastičnim desertom.

Slatka uskršnja trpeza: Čizkejk s jagodama

Sastojci za tepsiju prečnika 26 cm:


Za prhko testo:
  • 100 g hladnog putera
  • 40 g dmdBio šećera od šećerne trske
  • 150 g dmBio speltinog brašna, tip 630
  • 1 prstohvat morske soli
  • rendana kora od ½ neprskanog limuna

Za biskvit:
  • 5 belanaca
  • 5 žumanaca
  • 1 prstohvat morske soli
  • 100 g dmBio šećera od šećerne trske
  • 4 supene kašike neutralnog biljnog ulja
  • 100 g dmBio speltinog brašna, tip 630
  • 50 g oljuštenih, mlevenih dmBio badema
  • 1 kafena kašika vinskog praška za pecivo
  • 15 g badema u listićima
  • 1 supena kašika sirovog šećera od šećerne trske

Za fil:
  • 400 ml šlaga
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 150 g prosejanog šećera u prahu
  • 200 g krem sira
  • 300 g jagoda
  • malo putera za kalup
  • malo prosejanog šećera u prahu

Priprema:

Dno tepsije obložite papirom za pečenje i pričvrstite ga oko ivice. Višak papira odsecite. Ivice podmažite puterom i malo pobrašnite. Da biste dobili prhko testo, umesite sve sastojke u glatku masu procesorom za hranu ili ručno i ravnomerno raširite u kalupu. Testo izbockajte nekoliko puta viljuškom, poklopite kalup i držite ga u frižideru ili u zamrzivaču dok se podloga ne stegne. Za to vreme zagrejte rernu na 175°C (sa ventilacijom). Prvo pecite podlogu od prhkog testa oko 20 minuta na srednjoj rešetki dok ne porumeni.
U međuvremenu čvrsto umutite belanca za biskvit. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna. Postepeno dodajte žumanca, mešajte i sipajte mlaz ulja. Dodajte brašno, mleveni badem i prašak za pecivo i pažljivo promešajte. Sipajte smesu na testo u kalupu, izravnajte površinu i pospite listićima badema i ostatkom šećera. Pecite na srednjoj rešetki oko 35 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki a zatim izvadite tortu iz kalupa i s papira za pečenje.
Tortu presecite dva puta poprečno. Donji sloj stavite pažljivo na tacnu za tortu. Čvrsto umutite šlag. Pomešajte vanilin šećer i šećer u prahu s krem sirom, dodajte čvrsto umućeni šlag i umutite. Jagode očistite i isecite na kockice. Polovinu smese namažite na podlogu za tortu, polovinu kockica jagoda rasporedite preko nje. Srednju podlogu pažljivo pritisnite odozgo. Takođe prelijte smesom, a zatim dodajte jagode. Stavite gornji sloj i lagano pritisnite. Pospite tortu šećerom u prahu i ukrasite je ružama. Savršen završetak prijatnog uskršnjeg ručka!

Uskršnji ručak u malom formatu: Mini-kapkejkovi s filom od limuna i krem sira

Sastojci za 12 komada:


Za testo:
  • 100 g putera
  • 100 ml dmBio dugotrajnog Alpskog organskog mleka
  • 3 jaja
  • 150 g svetlog šećera od šećerne trske
  • 1 pakovanje burbon vanilin šećera
  • 150 g dmBio speltinog brašna, tip 630
  • 2 ravne kafene kašike vinskog praška za pecivo
  • 60 g mlevenih dmBio badema
  • 50 g seckanih dmBio badema
  • 1 prstohvat morske soli
  • sok i rendana kora 2 neprskana limuna

Za fil od krem sira:
  • sok i rendana kora 2 neprskana limuna
  • 100 g otopljenog putera (na sobnoj temperaturi)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kafena kašika burbon vanilin šećera
  • 200 g krem sira

Za dekoraciju:
  • 30 g tečnog meda
  • 50 g badema u listićima
  • pleh za mini-mafine
  • 12 malih papirnih korpica za mafine

Priprema:

Zagrejte rernu na 160°C (s ventilacijom). Rastopite puter u šerpi. Dodajte mleko, kratko promešajte i ostavite šerpu sa strane.
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Prosejte brašno s praškom za pecivo, dodajte mlevene i seckane bademe, kao i so, i promešajte. Umešajte suve sastojke sa smesom od jaja, zatim dodajte mešavinu mleka i putera, limunov sok i koru limuna pa opet promešajte.
Papirne korpice stavite u udubljenja pleha za mini-mafine i napunite ih testom do 2/3. Kapkejkove pecite 12–15 minuta u zagrejanoj rerni, nakon 12 minuta drvenim štapićem proverite koliko su pečeni. Pečene mini-kapkejkove ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.
Za fil od krem sira kremasto umutite sve sastojke u procesoru za hranu. Propržite listiće badema u tiganju s neprianjajućim slojem na laganoj vatri bez ulja. Ohlađene mini-kapkejkove premažite filom od krem sira, prelijte medom i ukrasite listićima badema.


Želimo vam mnogo zabave u pripremi naših recepata.
dmBio
nerafinisani šećer
iz šećerne trske
500 g
dmBio
brašno celog zrna spelte
1000 g
dmBio
jezgro badema
200g

dmBio
dugotrajno alpsko organsko mleko
1.5%
1 l
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.