Vegetarijanski hamburger
Ništa protiv chesseburgera, ali ovaj hamburger sigurno će vam se svideti.
Vreme pripreme: 50 min
Sastojci za 4 osobe:
- 60 g kinoe
- 100 g leblebije
- 2 kašike ovsenih pahuljica, sitno mlevenih
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika pirea od paradajza
- malo kečapa
- 180 ml vode
- 1/5 kašičice soli
- 1 šargarepa
- 1 jaje
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice mlevene paprike
- 1/2 crvenog luka
- 4 lepinje za hamburger
- 4 hrskava lista zelene salate
- 4 kriške velikog paradajza
Priprema:
- narendajte šargarepu, oljuštite beli luk i krupno iseckajte, oljuštite luk i isecite na kolutove.
- operite i procedite kinou. Dodajte u lonac u koji ste prethodno sipali 180 ml slane vode i pustite da proključa. Zatim smanjite temperaturu i pustite da se kuva još 20 minuta dok kinoa ne omekša toliko da može da se grize.
- isperite leblebiju pod mlazom vode. Dodajte u blender pa pomešajte sa šargarepom, jajima, ovsenim pahuljicama, 1 kašikom maslinovog ulja, belim lukom, pireom od paradajza, senfom, solju i mlevenom paprikom, i napravite pire. Zatim pire dodajte u posudu i pomešajte sa kinoom. Smesa mora da bude vlažna, ali dovoljno čvrsta da može da se oblikuje. Ako ipak ispadne previše retka, dodajte još malo ovsenih pahuljica.
- smesu rasporedite u 4 porcije, rukama oblikujte kuglice pa ih pritisnite tako da dobijete tipičan oblik ćevapčića.
- nauljite roštilj pa ispecite ćevapčiće na srednje jakoj temperaturi. Na roštilj stavite i luk. Isecite lepinje i premažite ih kečapom. Stavite list zelene salate, ćevapčiće od kinoe, krišku paradajza i pečene kolutove luka. Sve poklopite drugom polovinom lepinje.
Hamburger bez mesa ne zaostaje za klasičnom verzijom ni u pogledu vizuelnog utiska ni u pogledu ukusa. Kinoa će se dodatno pobrinuti da ostanete siti jer sadrži puno biljnih vlakana.