Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine
Slatko iznenađenje. Svinjski file i kajsije.
Vreme pripreme: 15 minuta + 45 minuta potrebnih za pečenje roštilja
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g svinjskog filea
- so i biber
- 75 g suvih kajsija bez koštice
- 4 grančice timijana
- 1 kašika džema od kajsije
- 4 kašičice namaza od sočiva i đumbira
- oko 200 g tankih listića slanine
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
- zagrejati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi pa osušiti krpom. Odstraniti masnoću i žile. File isecite po dužini na dva mesta pa presavijte, a zatim isecite nožem na još dva ili tri mesta, ali pazite da komade ne isečete do kraja. Začinite solju i biberom sa spoljne i unutrašnje strane.
- sitno nasecajte kajsije. Operite timijan i prosušite. Listiće timijana pomešajte sa kajsijama i džemom. Unutrašnju stranu svinjskog filea namažite namazom od sočiva i đumbira, a zatim preko sloja namaza poređajte fil od kajsije.
- file zatim umotati u listiće slanine u čvrste rolnice i blago pritisnuti.
- rolnice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a potom skloniti sa strane pa poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći da ne zagori. Pečenje ostaviti nekoliko minuta da odstoji pre sečenja.